Biały barszcz, często mylony z gotowanym na zakwasie z mąki razowej żurkiem, jest zupą zabielaną śmietaną, o nieco delikatniejszym smaku, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały powstaje po ukiszeniu mąki wymieszanej z wodą, dodatkowo doprawionej przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zobacz też: Przepis na barszcz biały
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1 l wody (przegotowana, ciepła)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić barszcz biały wigilijny
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w szklanym naczyniu.
- Przykrywam tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiam w ciepłe miejsce.
- Zakwas ukisi się po ok. 3 dniach. Uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak.
Tak niewiele trzeba, a barszcz może być genialny. Ale mam smaka. Jak dzisiaj nastawie, to w weekend będzie nie?