Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.
Dawne receptury polecają dorzucenie do zalewy kawałka chleba, choć daleka jestem dodawania go dziś, gdy wiadomo, że może zawierać pleśń. Prawdopodobnie celem jego dodawania było wzbogacenie zalewy o ułatwiające fermentację węglowodany, a przecież można dosypać biały cukier, który zostaje rozłożony przez bakterie kwasu mlekowego lub dorzucić odrobinę obranego jabłka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zalewa
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
Zawartość
- 1 kg buraków (obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry)
- 1 jabłko (słodkie, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki)
- 4-6 ząbków czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
- ½ cebuli (pokrojona w talarki)
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 goździków
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Sól rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
- Buraki, jabłko, cebulę i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki, listki laurowe i ziele angielskie.
- Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
- Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
- Ukiszony zakwas z buraków odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.
Wartości odżywcze
Zakwas z buraków i sok z kiszonego buraka – czy to to samo?
Praktycznie tak. Mogą się różnić smakowymi dodatkami, ale obie nazwy określają zalewę z kiszonych buraków. Zakwas z buraków, bogaty w witaminy C i B, kwas mlekowy, kwas foliowy oraz minerały, m. in. żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas, warto pić kilka razy w tygodniu, bezpośrednio ze szklanki lub jako dodatek do owocowych czy warzywnych koktajli. Dodawany do gotowania, powinien być dolany do garnka z barszczem dopiero po zdjęciu z ognia, żeby zachowało się w nim jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
Ciekawa jestem, czy pijecie zakwas buraczany lub w inny sposób wykorzystujecie w swoich kuchniach. Pamiętajcie, że nie jest to „lek na wszystko” i choć zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, nie zastąpi zróżnicowanego, bogatego w warzywa, owoce i kasze jadłospisu.
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki