fbpx
Czytasz właśnie
Zasmażka – baza do sosów i zup

Zasmażka – baza do sosów i zup

Zasmażka

Zasmażka to baza do sosów: naturalny sposób zagęszczenia sosów lub zup, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Przygotowuje się ją zasmażając mąkę w tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji: stopnia zasmażki. Zasmażkę rozprowadza się zimnym płynem (wodą, wywarem warzywnym, mięsnym, mieszanym lub grzybowym albo mlekiem, śmietaną), następnie zagotowuje i rozciera, żeby nie było w niej grudek.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sosy

Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadza się niewielką ilością gorącej zupy albo sosu i stopniowo dodaje do całości, cały czas mieszając.

Zasmażka – przepis wideo – film i instrukcja krok po kroku

Zobacz też

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Ciężkostrawne potrawy to te zagęszczane bezpośrednio surową mąką lub zasmażką z niezrumienionej mąki. Zagęszczony zasmażką sos lub zupa nie „przechodzi” smakiem surowej mąki, ale, niestety, nabiera dodatkowej ilości kalorii. Najlżejszą, najłatwiejszą do strawienia zasmażką jest zasmażka jasnozłota (2. stopnia).

Zasmażka biała 1 stopnia - przepis

Zasmażka biała (1. stopnia)

Zasmażka biała czyli zasmażka 1. stopnia. Przepis na zasmażkę z białej mąki.
4.50 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: biała zasmażka, zasmażka 1. stopnia, zasmażka biała
Liczba porcji: 1 porcja do zagęszczenia 1,5-litrowego garnka zupy lub 0,5-litrowego garnka sosu
Kalorie: 424kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
  • 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
  3. Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.

Jak zrobić

  • Na patelni topię masło na małym ogniu.
  • Dosypuję mąkę i na dużym ogniu szybko zasmażam, ale bez zrumieniania.
  • Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
  • Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewamy do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszamy ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja z masła, mąki i zimnego wywaru, przed dodaniem gorącego wywaru lub sosu | Kalorie: 424kcal (21%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 40g (62%) | Tłuszcze nasycone: 25g (156%) | Cholesterol: 107mg (36%) | Sód: 1297mg (56%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1750IU (35%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zasmażka jasnozłota 2. stopnia

Zasmażka jasnozłota (2. stopnia)

Zasmażka jasnozłota czyli zasmażka 2. stopnia. Przepis na zasmażkę jasnozłotą.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jasna zasmażka, zasmażka 2. stopnia, zasmażka jasna, zasmażka złocista, zasmażka złota, złota zasmażka
Liczba porcji: 1 porcja do zagęszczenia 1,5-litrowego garnka zupy lub 0,5-litrowego garnka sosu
Kalorie: 424kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
  • 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
  3. Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.

Jak zrobić

  • Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.
  • Na patelni topię masło na małym ogniu.
  • Dosypuję mąkę i na małym ogniu krótko podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły.
  • Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
  • Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja z masła, mąki i zimnego wywaru, przed dodaniem gorącego wywaru lub sosu | Kalorie: 424kcal (21%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 40g (62%) | Tłuszcze nasycone: 25g (156%) | Cholesterol: 107mg (36%) | Sód: 1297mg (56%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1750IU (35%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zasmażka ciemnozłota 3. stopnia - przepis

Zasmażka ciemnozłota (3. stopnia)

Zasmażka ciemnozłota czyli zasmażka 3. stopnia. Przepis na zasmażkę ciemnozłotą.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciemna zasmażka, zasmażka 3. stopnia, zasmażka ciemna, zasmażka ciemnozłota
Liczba porcji: 1 porcja do zagęszczenia 1,5-litrowego garnka zupy lub 0,5-litrowego garnka sosu
Kalorie: 424kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
  • 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
  3. Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.

Jak zrobić

  • Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.
  • Na patelni topię masło na małym ogniu.
  • Dosypuję mąkę i na średnim ogniu podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły i zrumieniły na ciemnozłoto.
  • Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
  • Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja z masła, mąki i zimnego wywaru, przed dodaniem gorącego wywaru lub sosu | Kalorie: 424kcal (21%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 40g (62%) | Tłuszcze nasycone: 25g (156%) | Cholesterol: 107mg (36%) | Sód: 1297mg (56%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1750IU (35%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
12 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom