fbpx
Czytasz właśnie
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Nigdy nie przepadałam za rosołem i nigdy nie pogardziłam zupą pomidorową. Najlepszą robiła moja mama: na wywarze warzywnym, a czasem właśnie na rosole, jeśli zostało go trochę po niedzielnym obiedzie. Zupa pomidorowa mojej mamy, znana też jako „pomidorówka„, nigdy nie była zbyt gęsta, miała piękny, pomarańczowy kolor, nie dało się w niej wyczuć zbyt dużej ilości mąki, a jej zaletą był zrównoważony smak: słodko-kwaśny.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Zupę pomidorową najlepiej przygotować z dojrzałych, letnich pomidorów, które zimą można zastąpić pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100%.

Zobacz też
Suflet serowy

Klasycznie, w najprostszy sposób, zupa pomidorowa może zostać zagęszczona za pomocą zwykłej mąki, choć ta metoda, popularna w ubiegłym stuleciu, ustępuje dziś zwykłej zasmażce przygotowanej na maśle lub gęstej, kremowej śmietanie, serkowi mascarpone czy warzywom pozostałym z gotowania wywaru lub rosołu, dokładnie zmiksowanym w blenderze.

Pomidorówka z makaronem

Zupa pomidorowa

Polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, najprostsza, domowa zupa z pomidorów lub soku pomidorowego czyli tradycyjna pomidorówka.
4.34 z 3 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa pomidorowa
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g pomidorów (lub 500 ml soku pomidorowego 100%)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 50 g masła
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
  2. Zamiast mąką, zupę można zagęścić zasmażką lub zmiksowanymi warzywami pozostałymi z gotowania wywaru.
Jak zrobić zupę pomidorową - krok po kroku

Jak zrobić

  • Zagotowujemy wywar warzywny.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, przecieramy miąższ przez sito lub miksujemy w blenderze.
  • Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodajemy sos pomidorowy do wywaru (wcześniej odlewamy z niego 1 szklankę), mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień.
  • Mąkę rozrabiamy z połową pozostałego wywaru, dodajemy do zupy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
  • Śmietanę rozrabiamy z drugą połową pozostałego wywaru, również dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pomidorówka z makaronem
Pomidorówka z makaronem

82 komentarze
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom