Zupa pomidorowa przepis | Dorota Kamińska

Zupa pomidorowa

Nigdy nie przepadałam za rosołem i nigdy nie pogardziłam zupą pomidorową. Najlepszą robiła moja mama: na wywarze warzywnym, a czasem właśnie na rosole, jeśli zostało go trochę po niedzielnym obiedzie. Zupa pomidorowa mojej mamy, znana też jako „pomidorówka„, nigdy nie była zbyt gęsta, miała piękny, pomarańczowy kolor, nie dało się w niej wyczuć zbyt dużej ilości mąki, a jej zaletą był zrównoważony smak: słodko-kwaśny.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Zupę pomidorową najlepiej przygotować z dojrzałych, letnich pomidorów, które zimą można zastąpić pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100%.

Klasycznie, w najprostszy sposób, zupa pomidorowa może zostać zagęszczona za pomocą zwykłej mąki, choć ta metoda, popularna w ubiegłym stuleciu, ustępuje dziś zwykłej zasmażce przygotowanej na maśle lub gęstej, kremowej śmietanie, serkowi mascarpone czy warzywom pozostałym z gotowania wywaru lub rosołu, dokładnie zmiksowanym w blenderze.

Zupa pomidorowa
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, najprostsza, domowa zupa z pomidorów lub soku pomidorowego czyli tradycyjna pomidorówka.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa pomidorowa
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g pomidorów (lub 500 ml soku pomidorowego 100%)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 50 g masła
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa pomidorowa - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
  2. Zamiast mąką, zupę można zagęścić zasmażką lub zmiksowanymi warzywami pozostałymi z gotowania wywaru.

Jak zrobić zupę pomidorową - krok po kroku

Zupa pomidorowa - Jak zrobić
  1. Zagotowujemy wywar warzywny.
  2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, przecieramy miąższ przez sito lub miksujemy w blenderze.
  3. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  4. Dodajemy sos pomidorowy do wywaru (wcześniej odlewamy z niego 1 szklankę), mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień.
  5. Mąkę rozrabiamy z połową pozostałego wywaru, dodajemy do zupy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
  6. Śmietanę rozrabiamy z drugą połową pozostałego wywaru, również dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pomidorówka z makaronem
Pomidorówka z makaronem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

82 komentarze
  1. Dla mnie nie do przyjęcia jest pomidorowa z grubym makaronem…tylko nitki
    rosołowe albo ryż. Taką uwielbiam. Każdy woli co innego 🙂

  2. mój Mąż uwielbia pomidorówkę (kiedyś znienawidzoną), odkąd dodaję do niej pomidory z puszki, takie obrane i w kawałkach, zamiast białego makaronu – makaron razowy od lubelli, a śmietanę dodajemy dopiero na talerzu jako białą ozdobę i obowiązkowo zielona pietruszka. Teraz mówi, że pomidorową mógłby jeść codziennie:)

  3. Bardzo fajny przepis w wykonaniu bardzo sympatycznej Pani:) z moim ulubionym makaronem, wedlug mnie tylko taki nadaje sie idealnie do pomidorowej czy rosolu, krotkie i cienkie nitki, ale przyznam ze pierwszy raz widze taki przepis gdzie smarzy sie cebule a pozniej dodaje przecier pomidorowy.
    Wyglada interesujaco, musze sprobowac!

  4. jeśli chodzi o makaron to moim zdaniem już jak kto lubi może być to np nitki jak piszecie ale też muszelki czy kolanka to kwestia smaku 🙂

  5. tylko gdzie bogactwo warzyw? Przy dzieciach warto rozdrobnić te warzywa po ugotowaniu w blenderze i wrzucic ponownie do garnka.

  6. Była marchewka w wywarze warzywnym. A zamiast warzywnego, można oczywiście wykorzystać wywar warzywno-drobiowy, albo nawet rosół pozostały z niedzielnego obiadu. Chyba każdy robi pomidorówkę inaczej :).

  7. [..YouTube..] Była marchewka w wywarze warzywnym. A zamiast warzywnego, można oczywiście wykorzystać wywar warzywno-drobiowy, albo nawet rosół pozostały z niedzielnego obiadu. Chyba każdy robi pomidorówkę inaczej :).

  8. [..YouTube..] @TheLolapela Była marchewka w wywarze warzywnym. A zamiast warzywnego, można oczywiście wykorzystać wywar warzywno-drobiowy, albo nawet rosół pozostały z niedzielnego obiadu. Chyba każdy robi pomidorówkę inaczej :).

  9. Każda pomidorowa jest dobra , ale proponuję – zamiast makaronu , dać ryż , który naturalnie ją zagęści i odpadnie potrzeba zagęszczania jej mąką … Mój drugi patent na zagęszczanie , to zmiksowanie warzyw , które czynią pomidorową – aksamitnym , pachnącym kremem – „niebo w gębie” …

  10. [..YouTube..] Każda pomidorowa jest dobra , ale proponuję – zamiast makaronu , dać ryż , który naturalnie ją zagęści i odpadnie potrzeba zagęszczania jej mąką … Mój drugi patent na zagęszczanie , to zmiksowanie warzyw , które czynią pomidorową – aksamitnym , pachnącym kremem – „niebo w gębie” …

  11. nie ma to jak poniedzialkowa pomidorowka 😉 ,u mnie koniecznie z ryzem 😉 ,pozdrawiam ps.te bawole serca to na swierzy chlebek z maselkiem a nie tam zupa ,tez wyzsza polka mysle zaraz po malinowych 🙂

  12. @Monika Gargamele to chyba nie jest żadna odmiana tylko potocznie tak się mówi na te wielkie, lekko spłaszczone, czasem pokręcone w różne dziwne kształty pomidory. @Serwusowa sprawdziłam zdjęcie beef tomatoes i to jednak nie są bawole serca. Ale okazuje się, że widziałam je też na naszym targu i jak będą następnym razem to kupię.

  13. To ja nie wiem jakie to gargamele 🙁 Rodzice sadza na dzialce chyba ze 3 odmiany i w sumie tylko takie jadam 🙂 w sklepie badz na bazarze to juz kupe lat nie kupowalam pomidorow :p

  14. @Serwusowa gargamele to te powykręcane, takie czerwone i duże. Beef to teoretycznie mogą być bawole serca, ale kto je tam wie ;).

  15. Jesli te gargamele to te same co beef tomatoes w UK, to ja je kocham. A zupe pomidorowa na takich jeszcze bardziej.

  16. @Grzegorz to we Wrocławiu drożej? Foch! 😉 @Ola dla chcącego nic trudnego . @Olga może nie próbowały takiej „z prawdziwego zdarzenia” 😉

  17. O taaak. Zupa pomidorowa to jeden z nieśmiertelnych hitów – znam bardzo niewiele osób, które jej nie lubią 🙂

  18. kminek może być, ale tylko i wyłącznie ryż, makoronowi do pomidorówki mówimy stanowcze NIE 😉

  19. @Olga o tak, ja też nie trawię ryżu w zupie. A lane kluski nie są w stanie przejść przez moje gardło, niestety.

  20. nie kombinujcie…pomidorowa to pomidorowa, to w koncu chcemy jesc pomidorową czy paprykową czy kminkową…..rozumiem z nateczka z koperkiem owszem!

  21. Ja robiłam zupę z papryką w ten sposób, że podsmażałam cebulkę z czerwoną (surową) papryką, potem dodawałam pomidory z puszki i bulion…

  22. @Ania, Leokadia Potwierdzam, właśnie zjadłam ostatnią łyżkę pomidorówki podsypaną na szybko odrobiną kminku. Bardzo dobry smak 🙂

  23. @Ania taka zupa jak Twoja to już temat na osobny przepis. Też bardzo lubię, zwłaszcza z mozzarellą. @Leokadia zaraz sobie sypnę do talerza i spróbuję :). @Agnieszka z papryką na surowo, czy taką upieczoną, obraną ze skórki i zmiksowaną razem z pomidorami?

  24. a ja znowu z kminkiem:-), chyba nikt nie robi zupy pomidorowej z dodatkiem kminku, a on daje niepowtarzalny smak

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)