fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z dyni

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Sezon na dynię to świetna okazja do wypróbowania jej w wielu możliwych wariacjach smakowych, a pierwsza w kolejce czeka zupa z dyni. Kiedy na dworze jest zimno i szaro, jej pomarańczowy kolor i wyśmienity smak doda nam odrobiny optymizmu, która wraz ze szczyptą estragonu, kremową konsystencją i delikatnym smakiem rozgrzeje nasze zmarznięte od jesiennego chłodu ciało i doda energii nawet najbardziej ospałym zmarzluchom, którzy, jak ja, powoli odczuwają skutki jesiennej depresji. Zupa z dyni smakuje wybornie!

Zobacz teżWięcej przepisów na najlepsze obiady

Zupę z dyni przygotowuje się w dość krótkim czasie, ale do jej przygotowania będzie potrzebny blender. Dzięki niemu rozdrobnimy wszystkie składniki, a rozgrzewająca, dyniowa zupa uzyska niezwykle pożądaną i delikatną, kremową konsystencję.

Zobacz też
Śledzie po japońsku

Chociaż w tym przepisie akurat nie ma w składzie imbiru, dynia i imbir stanowią smaczne połączenie. Imbirowi smakosze mogą spróbować dodać do prezentowanej tu zupy z dyni odrobinę startego na tarce o drobnych oczkach, świeżego imbiru, dla wzbogacenia zapachu i zwiększenia właściwości rozgrzewających :).

Zupa krem z dyni

Zupa z dyni

Łatwa zupa z dyni czyli zupa-krem z dyni z marchewką. Smaczna zupa z dyni - przepis krok po kroku na zupę dyniową z łatwo dostępnych składników.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa dyniowa, zupa z dyni, zupa z dynią
Liczba porcji: 6
Kalorie: 197kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki)
  • 1 mozzarella (pokrojona na plasterki)
  • 1 cebula (pokrojona w krążki)
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kubek mleka (można zastąpić śmietanką do zup i sosów)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Dynię grilluję na suchej patelni, aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Można też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
  • Cebulę podsmażam na maśle i oliwie, aż się zeszkli.
  • Dodaję marchewkę i smażę, aż zmięknie.
  • Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wywarem warzywnym i zagotowuję. Dodaję estragon i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypuję też szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Warzywa studzę, następnie przekładam do blendera i miksuję na gładko.
  • Po zmiksowaniu zupę przelewam z powrotem do garnka. Trzymam na małym ogniu, dolewam mleko, mieszam i gotuję jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewam sok z cytryny.
  • Doprawiam solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiam odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.

Wartości odżywcze

Serving: 300ml | Kalorie: 197kcal (10%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 650mg (28%) | Potas: 751mg (21%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 20305IU (406%) | Witamina C: 18.2mg (22%) | Wapń: 178mg (18%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
40 komentarzy
  • Wycofuję pytanie. Zmiksowałam warzywa z bulionem, konsystencja wyszła w sam raz. Gdyby zmiksować bez bulionu wyszłoby coś na kształt pure z dyni 😉

  • Witam, mam pytanie: „warzywa po ostudzeniu miksujemy w blenderze”. Czy miksujemy same warzywa czy z bulionem? Czy bulion dodajemy potem do zupy czy wylewamy? Dziękuję i pozdrawiam

  • Ja mam jeszcze, od roku, oczekującą na montaż i publikację wersję z mlekiem kokosowym. Ale to była dobra zupa :).

  • Otrzymałam dwie dynie i właśnie jedną „wykańczam”. Były już placki z dynią, planuję szarlotkę z dynią i jabłkami, a teraz koniecznie szukam jakiegoś przepisu na krem, bo również chcę spróbować. Ten wygląda smakowicie:)

  • Widzę,że jako facet nie jestem oryginalny bo jakiś koleś już tak zrobił 😉 Więc: Moja kobieta kilka dni temu powiedziała,że ma ochotę na zupkę z dyni.W trasie byłem więc nie mogłem za wiele zrobić.Ale wczoraj wróciłem do domu i grzebiąc w necie trafiłem na ten przepis… Udało się!A potem… no cóż,cudowna noc 😉 Dziękuję więc bardzo za ten przepis i polecam go wszystkim.
    Mam jeszcze takie pytanie bo jako szofer w trasie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie i jak jestem w domu to przygotowuję sobie jedzenie „w słoiki”.Wiesz może Doroto jak długo wytrzyma ten krem w słoiku? Pozdrawiam i dziękuję.

  • Czekam aż dojrzeją dynie na działce i już się nie mogę doczekać kremu i innych pyszności z dyni 🙂 Za to dziś już przyrządziłam zupę/krem z kabaczka – również polecam! 🙂

  • ręczny wkładany do garnka będzie dla Ciebie lepszy. Taki szklany, stojący, jak mój, wymaga wcześniejszego wystudzenia zupy i po zmiksowaniu ponownego jej podgrzania, żeby nie było ryzyka, że pęknie. Widziałam wczoraj w sklepie miksery elektryczne, do których było można zamontować końcówkę blendera ręcznego lub półlitrowy dzbanek plastikowy – takie 3 w 1, więc możesz rozważyć ewentualnie taki zakup :).

  • uwielbiam zupy krem i planuję właśnie kupić sobie blender. Tylko nie wiem, czy do zupy krem lepszy jest taki blender ręczny, czy blender stojący? Co mi radzisz kupić? Raczej zamierzam robić głównie zupy, więc chyba najlepiej w garnku sobie miksować?

  • [..YouTube..] ręczny wkładany do garnka będzie dla Ciebie lepszy. Taki szklany, stojący, jak mój, wymaga wcześniejszego wystudzenia zupy i po zmiksowaniu ponownego jej podgrzania, żeby nie było ryzyka, że pęknie. Widziałam wczoraj w sklepie miksery elektryczne, do których było można zamontować końcówkę blendera ręcznego lub półlitrowy dzbanek plastikowy – takie 3 w 1, więc możesz rozważyć ewentualnie taki zakup :).

  • [..YouTube..] @Juuustina ręczny wkładany do garnka będzie dla Ciebie lepszy. Taki szklany, stojący, jak mój, wymaga wcześniejszego wystudzenia zupy i po zmiksowaniu ponownego jej podgrzania, żeby nie było ryzyka, że pęknie. Widziałam wczoraj w sklepie miksery elektryczne, do których było można zamontować końcówkę blendera ręcznego lub półlitrowy dzbanek plastikowy – takie 3 w 1, więc możesz rozważyć ewentualnie taki zakup :).

  • [..YouTube..] uwielbiam zupy krem i planuję właśnie kupić sobie blender. Tylko nie wiem, czy do zupy krem lepszy jest taki blender ręczny, czy blender stojący? Co mi radzisz kupić? Raczej zamierzam robić głównie zupy, więc chyba najlepiej w garnku sobie miksować?

  • Właśnie zrobiłam zupę z Twojego przepisu i jest bardzo dobra 🙂 To moje pierwsze danie z dyni i już dawno po głowie chodziła mi zupa-krem właśnie z dyni. Dzięki za przepis, krem jest pyszny 🙂

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom