Sezon na dynię to świetna okazja do wypróbowania jej w wielu możliwych wariacjach smakowych, a pierwsza w kolejce czeka zupa z dyni. Kiedy na dworze jest zimno i szaro, jej pomarańczowy kolor i wyśmienity smak doda nam odrobiny optymizmu, która wraz ze szczyptą estragonu, kremową konsystencją i delikatnym smakiem rozgrzeje nasze zmarznięte od jesiennego chłodu ciało i doda energii nawet najbardziej ospałym zmarzluchom, którzy, jak ja, powoli odczuwają skutki jesiennej depresji. Zupa z dyni smakuje wybornie!
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady
Zupę z dyni przygotowuje się w dość krótkim czasie, ale do jej przygotowania będzie potrzebny blender. Dzięki niemu rozdrobnimy wszystkie składniki, a rozgrzewająca, dyniowa zupa uzyska niezwykle pożądaną i delikatną, kremową konsystencję.
Chociaż w tym przepisie akurat nie ma w składzie imbiru, dynia i imbir stanowią smaczne połączenie. Imbirowi smakosze mogą spróbować dodać do prezentowanej tu zupy z dyni odrobinę startego na tarce o drobnych oczkach, świeżego imbiru, dla wzbogacenia zapachu i zwiększenia właściwości rozgrzewających :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
- 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki)
- 1 mozzarella (pokrojona na plasterki)
- 1 cebula (pokrojona w krążki)
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 kubek mleka (można zastąpić śmietanką do zup i sosów)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Dynię grilluję na suchej patelni, aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Można też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
- Cebulę podsmażam na maśle i oliwie, aż się zeszkli.
- Dodaję marchewkę i smażę, aż zmięknie.
- Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wywarem warzywnym i zagotowuję. Dodaję estragon i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypuję też szczyptę gałki muszkatołowej.
- Warzywa studzę, następnie przekładam do blendera i miksuję na gładko.
- Po zmiksowaniu zupę przelewam z powrotem do garnka. Trzymam na małym ogniu, dolewam mleko, mieszam i gotuję jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewam sok z cytryny.
- Doprawiam solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiam odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.
Ja polecam blender reczny lub termomix do wszystkiego
Wycofuję pytanie. Zmiksowałam warzywa z bulionem, konsystencja wyszła w sam raz. Gdyby zmiksować bez bulionu wyszłoby coś na kształt pure z dyni 😉
A ja dopiero teraz wróciłam do domu ze spotkania z przyjaciółmi i odczytałam Twoje komentarze :). Cieszę się, że wątpliwości się rozwiały, oczywiście chodziło o warzywa razem z bulionem :).
Witam, mam pytanie: „warzywa po ostudzeniu miksujemy w blenderze”. Czy miksujemy same warzywa czy z bulionem? Czy bulion dodajemy potem do zupy czy wylewamy? Dziękuję i pozdrawiam
dodaj jeszcze szczypte soli
Ja dodaję do takiej zupy jeszcze zawsze ząbek czosnku 🙂
Ja mam jeszcze, od roku, oczekującą na montaż i publikację wersję z mlekiem kokosowym. Ale to była dobra zupa :).
[..YouTube..] Ja mam jeszcze, od roku, oczekującą na montaż i publikację wersję z mlekiem kokosowym. Ale to była dobra zupa :).
ja robię krem z dyni z imbirem, rewelacyjnie rozgrzewa żołądek przed drugim daniem 😀
[..YouTube..] ja robię krem z dyni z imbirem, rewelacyjnie rozgrzewa żołądek przed drugim daniem 😀
Otrzymałam dwie dynie i właśnie jedną „wykańczam”. Były już placki z dynią, planuję szarlotkę z dynią i jabłkami, a teraz koniecznie szukam jakiegoś przepisu na krem, bo również chcę spróbować. Ten wygląda smakowicie:)
Apetycznie to wygląda skorzystam z tego przepisu.A szczególnie że mam 50 kilogramową dynie<.
[..YouTube..] Apetycznie to wygląda skorzystam z tego przepisu.A szczególnie że mam 50 kilogramową dynie<.
skoro sezon dyniowy trwa więc skorzystałem z przepisu- jest OK.
[..YouTube..] skoro sezon dyniowy trwa więc skorzystałem z przepisu- jest OK.
Widzę,że jako facet nie jestem oryginalny bo jakiś koleś już tak zrobił 😉 Więc: Moja kobieta kilka dni temu powiedziała,że ma ochotę na zupkę z dyni.W trasie byłem więc nie mogłem za wiele zrobić.Ale wczoraj wróciłem do domu i grzebiąc w necie trafiłem na ten przepis… Udało się!A potem… no cóż,cudowna noc 😉 Dziękuję więc bardzo za ten przepis i polecam go wszystkim.
Mam jeszcze takie pytanie bo jako szofer w trasie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie i jak jestem w domu to przygotowuję sobie jedzenie „w słoiki”.Wiesz może Doroto jak długo wytrzyma ten krem w słoiku? Pozdrawiam i dziękuję.
podoba mi się ta….
zupa też 😀
[..YouTube..] podoba mi się ta….
zupa też 😀
Zupa z dyni! Jestem za! Nie mogę się doczekać, aż pojawią się w tutejszych sklepach.
Czekam aż dojrzeją dynie na działce i już się nie mogę doczekać kremu i innych pyszności z dyni 🙂 Za to dziś już przyrządziłam zupę/krem z kabaczka – również polecam! 🙂
Jeszcze Nigdy nie jadłam…może czas spróbować;)
ręczny wkładany do garnka będzie dla Ciebie lepszy. Taki szklany, stojący, jak mój, wymaga wcześniejszego wystudzenia zupy i po zmiksowaniu ponownego jej podgrzania, żeby nie było ryzyka, że pęknie. Widziałam wczoraj w sklepie miksery elektryczne, do których było można zamontować końcówkę blendera ręcznego lub półlitrowy dzbanek plastikowy – takie 3 w 1, więc możesz rozważyć ewentualnie taki zakup :).
uwielbiam zupy krem i planuję właśnie kupić sobie blender. Tylko nie wiem, czy do zupy krem lepszy jest taki blender ręczny, czy blender stojący? Co mi radzisz kupić? Raczej zamierzam robić głównie zupy, więc chyba najlepiej w garnku sobie miksować?
[..YouTube..] ręczny wkładany do garnka będzie dla Ciebie lepszy. Taki szklany, stojący, jak mój, wymaga wcześniejszego wystudzenia zupy i po zmiksowaniu ponownego jej podgrzania, żeby nie było ryzyka, że pęknie. Widziałam wczoraj w sklepie miksery elektryczne, do których było można zamontować końcówkę blendera ręcznego lub półlitrowy dzbanek plastikowy – takie 3 w 1, więc możesz rozważyć ewentualnie taki zakup :).
[..YouTube..] @Juuustina ręczny wkładany do garnka będzie dla Ciebie lepszy. Taki szklany, stojący, jak mój, wymaga wcześniejszego wystudzenia zupy i po zmiksowaniu ponownego jej podgrzania, żeby nie było ryzyka, że pęknie. Widziałam wczoraj w sklepie miksery elektryczne, do których było można zamontować końcówkę blendera ręcznego lub półlitrowy dzbanek plastikowy – takie 3 w 1, więc możesz rozważyć ewentualnie taki zakup :).
[..YouTube..] uwielbiam zupy krem i planuję właśnie kupić sobie blender. Tylko nie wiem, czy do zupy krem lepszy jest taki blender ręczny, czy blender stojący? Co mi radzisz kupić? Raczej zamierzam robić głównie zupy, więc chyba najlepiej w garnku sobie miksować?
Pieknie wytlumaczylas. Lece po dynie.
Pozdrowionka. Kasia
Właśnie zrobiłam zupę z Twojego przepisu i jest bardzo dobra 🙂 To moje pierwsze danie z dyni i już dawno po głowie chodziła mi zupa-krem właśnie z dyni. Dzięki za przepis, krem jest pyszny 🙂
Zupa wlasnie sobie pyrka – na Festiwal Dyni bedzie! 🙂 A w filmiku najbardziej podobala mi sie koncowka… :):):)
Wszystko co z dynią kupuję w ciemno! Twoja zupa to kolejny świetny przepis na jej wykorzystanie:)
Wczoraj zrobiłem swojej dziewczynie niespodziankę w postaci tej zupy i była zachwycona. Nie jestem profesjonalistą w kuchni, ale muszę się pochwalić, że wyglądała i smakowała znakomicie 🙂
pozdrawiam
Mirku, gratuluję! Mężczyzna, który gotuje swojej kobiecie to skarb :).
Mam zdecydowaną nadwyżkę dyni, więc taka pyszna zupka zdecydowanie jest dla mnie idealna!
Wygłada pysznie! Uwielbiam zupy dyniowe 🙂
Witam 🙂
uważam, że to połączenie, czyli dynia plus marchew, jest doskonałe!!!
aga
Miąższ dyni był mało pomarańczowy, a czymś trzeba było zabarwić zupę ;). Też uważam, że to idealny, zgrany duet.
Mam pytanie ile to jest ml lub g ,,1 kubek mleka” lub ,,2 łyżki masła”?
Jestem kucharzem i bardzo mnie denerwuje jeżeli ktoś nie umie napisać receptury w odpowiedni sposób,a przepis jak najbardziej interesujący.
Powinieneś to wiedzieć, Szymonie, skoro jesteś kucharzem :). Specjalnie jest to podane właśnie w ten sposób (i zawsze będzie), bo w typowym polskim domu nie zawsze jest miarka z ml i kuchenna waga.
bardzo apetycznie wyglada:-)
[..YouTube..] bardzo apetycznie wyglada:-)