Będzie zupa z dyni z mlekiem kokosowym. Na rozgrzanie jednego z pierwszych, chłodnych wieczorów -zadecydowałam, rozmyślając jak tegoroczne lato przyszło szybko, zaczerwieniło truskawki, zaróżowiło maliny, zazieleniło ogórki. Upalne dni pełne słońca, w które piliśmy lemoniadę, pływaliśmy w morzu i jeziorach, w sierpniu, zupełnie znienacka, ustąpiły zimnym wieczorom i porankom. To była pierwsza noc, kiedy spałam przy zamkniętym oknie, a o poranku, gdy otulona w koc wyszłam przywitać pierwsze promienie słońca, pijący na tarasie kawę sąsiad westchnął „Co zrobić? Jesień…”.
Zobacz też: Więcej przepisów na zupy
Poczułam pierwszy raz od dłuższego czasu ten zapach – chłodnego poranku – zapowiadający, że wkrótce będą żółkły liście. Tego samego dnia, na zakupach, jesień po raz kolejny przypomniała mi o sobie, śmiejąc się do mnie ze sklepowej półki pomarańczowym kolorem dyni. „Co zrobić? Jesień…” – pomyślałam i kupiłam pierwsze w tym roku, cudownie kolorowe warzywo.
Dwa lata temu po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków, kremowa i gęsta, podana z dodatkiem sera mozzarella. Prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Tym razem przepis będzie nieco bardziej skomplikowany – pod względem składu. Smak dyni połączę z imbirem i mlekiem kokosowym, dodam mu też odrobiny pikanterii, taki lekki pazur, a wisienką na torcie będą tutaj krewetki, zaskakująca niespodzianka, bo w połączeniu z dynią smakują wybornie. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym może być przed ich dodaniem zmiksowana w blenderze, dzięki czemu uzyska gęstą, kremową konsystencję. Ja podam ją jednak bez miksowania, żeby wyraźnie było można poczuć dynię pokrojoną w kostkę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g dyni (obrana ze skórki i pokrojona w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm; można wcześniej zawinąć ją w folię aluminiową i upiec w piekarniku w 220 °C przez ok. 40 minut)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- ½ cytryny (tylko starta skórka; można zastąpić kilkoma łodygami trawy cytrynowej)
- 3 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego (zagotowany)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka imbiru (świeży; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 250 g małych krewetek (obrane)
- 1 papryczka chili (czerwona; pokrojona w cienkie plasterki)
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki kolendry (opcjonalnie; zmielona)
- 4 listki limety kaffir (można zastąpić 1-2 łyżkami soku z cytryny lub limonki)
- świeża bazylia lub kolendra (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Zielona pasta curry - przepis
Jak zrobić
- Cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny i pastę curry oraz szczyptę soli ucieramy w moździerzu.
- Uzyskaną pastę dodajemy do wrzącego wywaru, mieszamy i znów zagotowujemy.
- Do zupy dodajemy dynię - jeśli jest surowa, trzeba całość ugotować na średnim ogniu do miękkości. Do gotowania, opcjonalnie, można też dodać listki limety kaffir i kolendrę. Jeśli dynia jest upieczona, po prostu znów zagotowujemy wywar.
- Kiedy dynia zmięknie, do zupy dolewamy mleko kokosowe, kurkumę, sos rybny, cukier i szczyptę czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
- Znów zagotowujemy zupę i dodajemy krewetki. Gotujemy je przez kilka minut, żeby zmiękły i zaróżowiły się (nie można gotować za długo, bo zrobią się gumowate)*.
- Przelewamy zupę do talerzy i dekorujemy bazylią oraz czerwonym chili.
Jedna z najlepszych zup jaką kiedykolwiek jadłam! Ślicznie dziękuję za przepis. Kto by nie spróbował – jest zachwycony 🙂
O takiej zupie z dyni jeszcze nie słyszałam 🙂 Do tej pory znałam tylko jej, nazwijmy to standardową wersję 😀 Hmm, mleko kokosowe ? To musi być ciekawe.
Polecam spróbować, rewelacja :).
Fantastycznie podana zupka, a jakie piękne dodatki i ozdoby ummmm aż chce się skosztować 🙂
Teraz może nie, ale w pewnym wieku na pewno stanie się to zaletą :).
Wiem coś o tym. Mam 22 lata a wyglądam na 15. Może to przez to, że nic nie piję, nie palę, nie mam stresów, że tak powiem i odżywiam się bardzo zdrowo? W każdym razie u faceta takie „odmłodzenie” nie jest za dobrą cechą, tak mi się przynajmniej wydaje. 😛
Dzięki za komplement :). Chyba wszystko po trochu – dobra dieta na pewno, ale to raczej kwestia genów, bo skoro w wieku 25 lat wyglądało się na 16 to teraz też nie ma tragedii ;).
To te krewetki, czy przetwory dyniowe tak działają odmładzająco na Ciebie? 🙂
Dżem już jest: pozytywnakuchnia.pl/dzem-z-dyni/ 🙂
bardzo mi się podoba ten przepis, jak uda mi się zdobyć dynię to spróbuję ugotować taką zupę, a czy dżem z dyni też się tutaj pojawi? a może już jest?
Myślę że chodziło o skład, a nie trudność samego wykonania.
Ciekawy przepis. Na pewno smaczny jeśli ktoś lubi krewetki 🙂
Ciekawe, czy można zrobić zupę dyniową, tylko z lekkim dodatkiem mleka kokosu.
By tylko leciutko urozmaicić smak.
Jesteś naprawdę śliczna i masz bardzo poetycki styl pisania:)
Dziękuję :). W sumie to rzadko mam natchnienie, żeby przygotowywać takie opisy, ale tym razem mnie tak jakoś dziwnie nastroiła pogarszająca się pogoda.
Pogoda się zrobiła jesienna to i zupę z dyni można już robić.
Ale chyba będziemy mieć jeszcze trochę lata, jak myślicie?
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym | PozytywnaKuchnia.pl
Dodałam w filmie odnośnik do prostszego przepisu, chociaż i tak nie uważam, żeby ta zupa była trudna ;).
super ciekawe!
jak dla mnie to zbyt skomplikowane 🙂