fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Idealna na jesień i zimę zupa z fasoli. A może też na wczesną wiosnę? Kolorowa, z warzywami, sycąca. Pachnąca przyprawami i ziołami. Doskonała zupa z fasolą dla tych z Was, którzy nie przepadają za kremowymi, z blendera.

Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Zupa z fasoli pełna kolorowych warzyw, bo to zupa z fasolą, cukinią, marchewką, dynią, cebulą, czosnkiem i papryką oraz szpinakiem.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 2 godziny 30 minuty
Moczenie fasoli: 8 godziny
Razem: 2 godziny 40 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: zupa z fasoli
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 187kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka fasoli (wymoczona przez 8 godzin w 3 szklankach wody.)
  • 100 g dyni (obrana, pokrojona w kostkę lub plastry; można zastąpić marchewką)
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • ½ cukinii (nieduża; pokrojona w plastry)
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (połowa drobno posiekana)
  • 2 pomidory (opcjonalnie; bez gniazd nasiennych, zmiksowane w blenderze)
  • 1 szklanka listków młodego szpinaku
  • 100-250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Fasolę odcedzam, dokładnie płuczę w zimnej wodzie i przekładam do garnka. Powinna sięgać maksymalnie do ¼ jego wysokości. Zalewam wodą do ¾ wysokości naczynia.
  • Dodaję 1 ząbek czosnku i listek laurowy. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez ok. 1-3 godziny, w zależności od rodzaju fasoli.
  • Cebulę i czosnek posypuję solą i szklę na małym ogniu na oleju lub maśle. 
  • Dodaję pozostałe warzywa (oprócz szpinaku i pomidorów), kminek i zioła. Duszę przez ok. 10 minut na małym ogniu.
  • Zalewam warzywa wywarem i dodaję pomidory oraz fasolkę (można razem z wodą pozostałą z jej gotowania). Doprawiam solą i pieprzem i gotuję całość przez 5 minut.
  • Zdejmuję z ognia, dodaję szpinak. Przelewam do talerzy i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 187kcal (9%) | Carbohydrates: 27g (9%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 5g (8%) | Sód: 103mg (4%) | Potas: 688mg (20%) | Fiber: 9g (38%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 2610IU (52%) | Witamina C: 25.7mg (31%) | Wapń: 75mg (8%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom