Idealna na jesień i zimę zupa z fasoli. A może też na wczesną wiosnę? Kolorowa, z warzywami, sycąca. Pachnąca przyprawami i ziołami. Doskonała zupa z fasolą dla tych z Was, którzy nie przepadają za kremowymi, z blendera.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka fasoli (wymoczona przez 8 godzin w 3 szklankach wody.)
- 100 g dyni (obrana, pokrojona w kostkę lub plastry; można zastąpić marchewką)
- ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
- ½ cukinii (nieduża; pokrojona w plastry)
- 1 cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (połowa drobno posiekana)
- 2 pomidory (opcjonalnie; bez gniazd nasiennych, zmiksowane w blenderze)
- 1 szklanka listków młodego szpinaku
- 100-250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szczypta suszonej szałwii
- 1 łyżeczka kminku
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak ugotować fasolę
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Fasolę odcedzam, dokładnie płuczę w zimnej wodzie i przekładam do garnka. Powinna sięgać maksymalnie do ¼ jego wysokości. Zalewam wodą do ¾ wysokości naczynia.
- Dodaję 1 ząbek czosnku i listek laurowy. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez ok. 1-3 godziny, w zależności od rodzaju fasoli.
- Cebulę i czosnek posypuję solą i szklę na małym ogniu na oleju lub maśle.
- Dodaję pozostałe warzywa (oprócz szpinaku i pomidorów), kminek i zioła. Duszę przez ok. 10 minut na małym ogniu.
- Zalewam warzywa wywarem i dodaję pomidory oraz fasolkę (można razem z wodą pozostałą z jej gotowania). Doprawiam solą i pieprzem i gotuję całość przez 5 minut.
- Zdejmuję z ognia, dodaję szpinak. Przelewam do talerzy i serwuję.