Zupa z soczewicy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Na początku miała być soczewica, ugotowana i wymieszana z zeszkloną z czosnkiem cebulą, doprawiona czymś aromatycznym i pachnącym. Dodałabym do niej żółty ser i zjadła pożywną kolację. Kiedy dopiero w trakcie gotowania okazuje się, że w kuchni niektórych składników jednak brak, powstają szalone i nietypowe pomysły, a czasem w łatwy sposób czaruję coś zwykłego, za to bardzo smacznego. Tak powstała moja zupa z soczewicy, gęsta i smaczna, w dodatku przepięknie pachnąca, bezglutenowa i wegetariańska, a nawet, jeśli zastąpić masło oliwą – wegańska, a do kompletu – trochę ostra.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Można przygotować ją ze świeżych pomidorów malinowych, bez pestek, a poza sezonem wykorzystać te z puszki. Bez zmiksowania uzyskacie coś na kształt gulaszu, a po zmiksowaniu zupa z soczewicy nabierze gęstej konsystencji i można ja będzie pięknie rozprowadzić na talerzu i łatwo udekorować, choćby kapką oliwy, odrobiną czegoś zielonego, może kawałkiem sera lub kleksem śmietany, w zależności od tego co lubicie, jadacie i na co pozwala dieta.

Nie żałujcie kminku, to doskonały sposób na zapobieganie rosnącemu po soczewicy brzuchowi, chociaż ja, na szczęście, jestem już chyba uodporniona na bób, fasolę i inne strączki. Jeśli nie chcecie dodawać go zbyt wiele do zupy, można zaraz po soczewicowej uczcie zjeść jedną łyżeczkę zmielonego, rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. A może macie na to jakiś inny „patent”?

Zupa z soczewicy

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas50 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Łatwa i pożywna zupa z soczewicy z cebulą i pomidorami, pięknie pachnąca kminkiem, curry, z charakterem smaku chili.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Szklanki soczewicy
  • 1 Puszka pomidorów (ok. 400 g; można też wykorzystać świeże pomidory malinowe, bardzo mocno dojrzałe i lekko słodkie, z pousuwanymi pestkami, zmiksowane w blenderze)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 Ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą)
  • 1 łyżka imbiru (świeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka kminku lub cuminu (kminku rzymskiego) (cały lub mielony)
  • ½-1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki curry
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Zupa z soczewicy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Zupa z soczewicy - Jak zrobić

Krok 1
Soczewicę zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.
Krok 2
Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek i podduszamy przez kilka minut, pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości.
Krok 3
Ugotowaną i odcedzoną soczewicę dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Krok 4
Doprawiamy imbirem, chili i pieprzem, dodajemy pomidory. Gotujemy całość do miękkości, mieszając tak, żeby rozdrobnić pomidory.
Krok 5
Doprawiamy całość curry i kminkiem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.
Krok 6
Miksujemy zupę w blenderze na gładki krem i serwujemy udekorowaną serem lub śmietanką i/lub świeżymi/suszonymi ziołami oraz całym kminkiem.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

8 komentarzy
  1. #przepis na zupę z soczewicy, gęstą i pożywną, prostą do ugotowania, bez
    wywaru :). #kuchnia

  2. Super 🙂 Na YT jest bardzo malo takich przepisow, a soczewica zwlaszcza
    czerwona ma w sobie prawie 30g bialka na 100g. Dziekuje za przepis 🙂

  3. bardzo lubię zupę z soczewicy, robię bardzo podobnie, też dodaję curry i
    nazywam ją „orientalną grochówką” 😉

  4. Dziś zrobiłam, muszę przyznać, że jest bardzo dobra, aromatyczna. Jogurt w
    postaci kleksa znakomicie podkreśla jej smak.

  5. Uwielbiam czerwoną i zieloną soczewicę 😉 Rozgrzewałam się takimi zupkami w
    zimowym okresie. Ostatnio też pierwszy raz gotowałam zupę z cieciorki z
    chilli, kuminem,pomidorami i mleczkiem kokosowym. Pycha 🙂

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)