fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Na początku miała być soczewica, ugotowana i wymieszana z zeszkloną z czosnkiem cebulą, doprawiona czymś aromatycznym i pachnącym. Dodałabym do niej żółty ser i zjadła pożywną kolację. Kiedy dopiero w trakcie gotowania okazuje się, że w kuchni niektórych składników jednak brak, powstają szalone i nietypowe pomysły, a czasem w łatwy sposób czaruję coś zwykłego, za to bardzo smacznego. Tak powstała moja zupa z soczewicy, gęsta i smaczna, w dodatku przepięknie pachnąca, bezglutenowa i wegetariańska, a nawet, jeśli zastąpić masło oliwą – wegańska, a do kompletu – trochę ostra.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Można przygotować ją ze świeżych pomidorów malinowych, bez pestek, a poza sezonem wykorzystać te z puszki. Bez zmiksowania uzyskacie coś na kształt gulaszu, a po zmiksowaniu zupa z soczewicy nabierze gęstej konsystencji i można ja będzie pięknie rozprowadzić na talerzu i łatwo udekorować, choćby kapką oliwy, odrobiną czegoś zielonego, może kawałkiem sera lub kleksem śmietany, w zależności od tego co lubicie, jadacie i na co pozwala dieta.

Zobacz też
Risotto ze szparagami

Nie żałujcie kminku, to doskonały sposób na zapobieganie rosnącemu po soczewicy brzuchowi, chociaż ja, na szczęście, jestem już chyba uodporniona na bób, fasolę i inne strączki. Jeśli nie chcecie dodawać go zbyt wiele do zupy, można zaraz po soczewicowej uczcie zjeść jedną łyżeczkę zmielonego, rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. A może macie na to jakiś inny „patent”?

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Łatwa i pożywna zupa z soczewicy z cebulą i pomidorami, pięknie pachnąca kminkiem, curry, z charakterem smaku chili.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: zupa z soczewicy
Liczba porcji: 6 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki soczewicy
  • 400 g pomidorów z puszki (można też wykorzystać świeże pomidory malinowe, bardzo mocno dojrzałe i lekko słodkie, z pousuwanymi pestkami, zmiksowane w blenderze)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżka imbiru (świeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka kminku lub cuminu (kminku rzymskiego (cały lub mielony))
  • ½-1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki curry
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Soczewicę zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.
  • Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek i podduszamy przez kilka minut, pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości.
  • Ugotowaną i odcedzoną soczewicę dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
  • Doprawiamy imbirem, chili i pieprzem, dodajemy pomidory. Gotujemy całość do miękkości, mieszając tak, żeby rozdrobnić pomidory.
  • Doprawiamy całość curry i kminkiem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Miksujemy zupę w blenderze na gładki krem i serwujemy udekorowaną serem lub śmietanką i/lub świeżymi/suszonymi ziołami oraz całym kminkiem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
8 komentarzy
  • Uwielbiam czerwoną i zieloną soczewicę 😉 Rozgrzewałam się takimi zupkami w
    zimowym okresie. Ostatnio też pierwszy raz gotowałam zupę z cieciorki z
    chilli, kuminem,pomidorami i mleczkiem kokosowym. Pycha 🙂

  • Dziś zrobiłam, muszę przyznać, że jest bardzo dobra, aromatyczna. Jogurt w
    postaci kleksa znakomicie podkreśla jej smak.

  • bardzo lubię zupę z soczewicy, robię bardzo podobnie, też dodaję curry i
    nazywam ją „orientalną grochówką” 😉

  • Super 🙂 Na YT jest bardzo malo takich przepisow, a soczewica zwlaszcza
    czerwona ma w sobie prawie 30g bialka na 100g. Dziekuje za przepis 🙂

  • #przepis na zupę z soczewicy, gęstą i pożywną, prostą do ugotowania, bez
    wywaru :). #kuchnia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom