fbpx
Czytasz właśnie
Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Zielona zupa ze szpinaku z serem feta i migdałami powstała po próbie połączenia dwóch sprawdzonych, pasujących do siebie składników. Znane z innych potraw, również i w zupie sprawdziło się świetnie. To tylko kilka składników i oczywiście bazowy wywar warzywny, który zawsze mam zamrożony na zapas. Obiad w sam raz w pochmurne dni, choć najlepiej będzie smakować latem, w pełni sezonu.

Zupa ze szpinaku - przepis

Zupa ze szpinaku

Kremowa zupa ze szpinaku z serem feta, z dodatkiem kalafiora, orzechów piniowych lub migdałów, czosnku i białego wina. Cudownie delikatna konsystencja i łagodny smak oraz chrupkie bakalie do dekoracji.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa ze szpinaku
Liczba porcji: 4
Kalorie: 217kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g szpinaku (świeży, bez grubych gałązek)
  • 2 szklanki kalafiora (same różyczki)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka, pokrojona na plasterki)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 6 łyżek orzechów piniowych (delikatnie uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w słupkach lub nerkowcami; połowa odłożona do dekoracji)
  • szklanki wywaru warzywnego
  • ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
  • kilka kropel sosu Worcestershire (lub ½ łyżeczki sosu sojowego)
  • 1 łyżka oliwy
  • czarny pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Curry z kurczaka

Jak zrobić

  • Cebulę, czosnek i seler szklę w garnku na oliwie.
  • Dodaję wino, wywar i kalafior. Zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu do miękkości kalafiora, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez kilka minut. 
  • Dodaję połowę orzechów, zdejmuję z ognia. Miksuję blenderem zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Serwuję zupę w talerzach posypaną serem feta i orzechami.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 217kcal (11%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 11mg (4%) | Sód: 628mg (27%) | Potas: 627mg (18%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 6100IU (122%) | Witamina C: 43.1mg (52%) | Wapń: 139mg (14%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom