Nadchodzi lato, a w sklepach i na straganach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. To czas, kiedy możemy wypróbować wiele przepisów na smaczne sałatki, a ciężkie i ciepłe posiłki zamienić na te lżejsze, kolorowe, o dużej ilości witamin.
SklepGalicja.pl i Pozytywna Kuchnia zapraszają Was z tej okazji do poeksmerymentowania w swoich kuchniach i udziału w konkursie.
Do wygrania 3 zestawy kolorowych naczyń do Waszych kuchni
1 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek Festival, komplet śniadaniowy Mucca
2 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek City, komplet śniadaniowy Mucca
3 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, komplet śniadaniowy Mucca
Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy przygotować lekką i kolorową sałatkę lub letnią przystawkę i przesłać nam jej zdjęcie razem z przepisem.
Na podstawie otrzymanych zgłoszeń zostaną wytypowane 3 najciekawsze propozycje, a zgłaszający je Czytelnicy otrzymają ufundowane przez Sponsora nagrody.
Konkurs potrwa od 10 czerwca 2011 do 24 czerwca 2011, a zgłoszeń można dokonywać za pośrednictwem poniższego formularza. 27 czerwca o godz. 15.00 zostaną opublikowane wyniki konkursu.
O Sponsorze: SklepGalicja.pl oferuje artykuły gospodarstwa domowego do kuchni, łazienki i ogrodu. Marka Galicja obecna jest na polskim rynku już od 20 lat, oferując bardzo dobrej jakości produkty krajowe oraz importowane pod własną marką.
Formularz zgłoszeniowy
Konkurs został wstawiony na Konkursy.com
Konkurs został wstawiony na SledzimyKonkursy.pl
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-P8230067.JPG[/img]
Jako letnią przystawkę, zwłaszcza na przyjęciu organizowanym w ogrodzie, możemy podać szaszłyki drobiowe, które na pewno ugrillują się szybciej niż karkówka i zaspokoją pierwszy, grillowy głód naszych gości. Zapraszam do obejrzenia i komentowania propozycji konkursowej nadesłanej przez Bernadettę z Orzechówki :).
SZASZŁYKI
Składniki na smakowite szaszłyki:
– pierś z kurczaka
– czerwona papryka
– cebula
– boczek
– pomidor
– kiszony ogórek
– kolorowy pieprz
– sól
Przygotowanie jest łatwe niesłychanie:
Wszystkie składniki pokroić w kawałki dość duże,
by na patyczkach trzymały się jak najdłużej.
Wtedy to nie będą z patyczków spadały
i apetycznie się prezentowały.
Składniki naprzemiennie na patyczki nakładamy,
I na grillu układamy.
Co jakiś czas obracamy,
Zapachem się zachwycamy.
Jeszcze ciepłe polecamy,
Potem „niebo w gębie mamy”.
Dziś moją uwagę przykuła ciekawa przekąska z truskawkami. Truskawki z awokado i krewetkami można zawinąć w papier ryżowy i przygotować smakowitą przystawkę.
Przepis i zdjęcie nadesłała Agnieszka z Piły.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-ryzowe_krokieciki.JPG[/img]
Ryżowe krokieciki z truskawkami, awokado i krewetkami
krewetki ugotowane 6.0 sztuk
truskawki 3.0 sztuki
awokado 0.5 sztuki
sałata lodowa 20.0 gramów
papier ryżowy 6.0 sztuk
sos sojowy 20.0 mililitrów
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dzielimy na ćwiartki. Awokado obieramy, kroimy w pół plasterki. Sałatkę lodową kroimy na paseczki.
Papier ryżowy układamy na desce, moczymy ciepłą wodą. Na zmoczonym papierze układamy 2 cząstki truskawki, trochę posiekanej sałaty, kawałek avocado i krewetkę. Papier ryżowy zwijamy tak, jak naleśnik na krokieta, odkłądamy na talerzyk.
Podajemy z sosem sojowym.
Tak czytam te składniki -i myślę , że nie odważyła bym się cos takiego zrobić .Krewetki i truskawki- Oj ! nie za żadne skarby.
A ja z przyjemnością bym skosztowała takiego krokiecika natomiast myślę, że sos sojowy do krewetek i truskawek nie pasuje ze względu na intensywność smaku może przyćmić zupełnie smak krewetki i truskawki,myślę że mógłby się nadawać wówczas gdyby pojawił się w krokiecie ryż, osobiście wykonując tą przystawkę sos sojowy zastąpiłabym sokiem z limonki który znakomicie nadaje się zarówno do owoców morza jak i do owoców. To jest tylko moja mała sugestia i opinia :)Pozdrawiam serdecznie
Ja z kolei mam ostatnio fazę na balsamico i myślę, że też by tutaj dobrze wypadło :).
Również wysłałam swoje zgłoszenie na pysznie lekką sałatkę:)
pozdrawiam i obiecuję, że wkrótce przyślę kolejne smakowite kolorowe przepisy:)
Kinga pisze:Ja rok temu miałam tak samo,a pf3źniej poprawkowa na 83 % i dostałam się na sudita jakie chciałam 🙂 U Ciebie też będzie dobrze, zobaczysz
Właśnie wzięłam udział i trzymam kciuki bo mi się bardzo nagrody podobają 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/06/1 037.jpg[/img]
sałatka mojego szwagra włocha
sałata lodowa
pomidor
oliwki
cebula czerwona
oliwa
ocet balsamiczny
wszystkie składniki kroimy na kawałki , porcje dowolne , na koniec polewamy oliwą octem i sól ,
lekka , szybka , dietetyczna ja podaję z filetem pieczonym bez oleju 😉
Fajna :). Zgłosiłaś ją też, Aniu, przez formularz konkursowy?
no włąsnie nie mogę 🙁 coś mi nie działa
w ogóle nie mogę dodać treści , zdjęcia wchodzą i dane a reszta nie 🙁 jak to zrobić
Prześlij Aniu w takim razie zgłoszenie na maile podane w regulaminie :).
Izabella z Warszawy proponuje nam sałatkę z orientalnym kurczakiem. Może ktoś się skusi i przygotuje w nadchodzący weekend? Iza zrobiła bardzo ładne zdjęcie sałatki, a receptura nie jest skomplikowana, za to smak na pewno świetny 🙂
Sałatka z orientalnym kurczakiem
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-DSCN5895.JPG[/img]
składniki: 1 duży filet z piersi kurczaka, bez skóry i kości (pojedynczy)
2 łyżeczki przyprawy „Secrets of the Orient Cairo Shoarma” Kotanyi
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki oleju albo oliwy
kilka dużych liści sałaty
2 twarde pomidory
1 cebula czerwona
po kilka gałązek koperku i natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
do smaku: 1-2 szczypty cukru
Sposób przygotowania: filet opłukać i dobrze osuszyć, pokroić w paseczki. Skropić sosem sojowym, olejem i posypać przyprawą „Secrets of the orient Cairo Shoarma”, wymieszać, odstawić na min. 30 min.. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Oprószyć cukrem i zalać sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 min. Sałatę opłukać i osuszyć dokładnie, porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na plasterki.
Zamarynowane mięso usmażyć na suchej patelni – powinno się zrumienić ze wszystkich stron, zdjąć na talerz. Na patelnię wlać sok pozostały po odsączeniu cebuli i 3 łyżki wody, gdy zawrze i lekko odparuje zdjąć patelnię z ognia a powstałym sosem polać sałatę wymieszaną z listkami koperku i natki. Porcje sałaty ułożyć na talerzach. Poprzekładać ją plasterkami pomidorów, posypać cebulą i kawałkami mięsa. Podawać od razu po przygotowaniu.
Tylko , że Pani Iza tego zdjecia nie robiła tylko śćiagnęła przepis i zdjecie z tąd ;
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/133639/salatka-z-orientalnym-kurczakiem.html
To nie Fer bo inne się męcza kupują produkty , robią sałatkę -by potem sfotografować -a tu tak sie oszukuje.
Basiu, Iza nie oszukuje. To jej konto na Doradcy Smaku i jej przepis ze zdjęciem. Ale dzięki wielkie za czujność :). Niestety rzeczywiście zdarzają się uczestnicy, którzy, pomimo próśb i warunków w regulaminach, ściągają zdjęcia od innych i zgłaszają do konkursów jako swoje. Zawsze sprawdzam na TinEye.com czy zdjęcie nie zostało już gdzieś opublikowane, a jeśli nadal wzbudza moje podejrzenia, wpisuję przepis w Google i sprawdzam czy mi nie wyskoczy na jakimś blogu czy portalu kulinarnym. Ale czasem i takie działania nie pomagają, a wtedy pozostaje liczyć właśnie na to, że ktoś z Czytelników wytropi takiego cwaniaka.
I ja dołączyłam swój przepis-na letnie ochłodzenie:)
A czy w notatniku mogę napisać ów przepis -jeśli nie to gdzie ?
Może być w Notatniku, może być w Wordzie. W formularzu wypisane są wszystkie rozszerzenia, które akceptujemy :).
Przepraszam a jak dodac tekst —czyli składniki i sposób przyządzenia bo zdjecie to wiem ./?
Bardzo ciekawy konkurs :). Ja również wysłałam swój, bardzo prosty przepis na zjawiskową przystawkę. Mam nadzieję, że przynależność do pewnej strony internetowej z przepisami nie przeszkadza w udziale w konkursie? Pytam, bo kilka miesięcy wcześniej umieściłam go na wyżej wymienionej stronie, żeby podzielić się moim dziełem z innymi ludźmi 🙂
Agnieszko, jeśli nie udostępniłaś go na tamtej stronie na wyłączność, nie ma problemu :).
Dziekuję. przepisy wyśle na e-mail ponieważ ładowanie idzie mi bardzo nieudolnie;) smacznej lektury
Postanowiłam, że w czasie trwania konkursu będę prezentowała prace, które, z różnych powodów przykuły moją uwagę :).
Grażyna z Janikowa przysłała nam przepis na lekką sałatkę z truskawkami – bez ciężkich dodatków typu majonez, za to bogatą w różne inne smaki :). W sezonie na truskawki – pycha! 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-salatztrus.jpg[/img]
ZIELONA SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI
liście kruchych sałat ( środek zwykłej, lodowa, kapusta pekińska)
pół ogórka
1 kiwi
pół awokado
szklanka truskawek
oliwa
białe wino
łyżka miodu
łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, imbir, mięta, estragon
Sałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy. Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy kiwi w plasterkach i awokado w kawałkach, na koniec pokrojone na połówki truskawki. Płynny miód łączymy z sokiem z limonki i kilkoma łyżkami białego wina. Dodajemy oliwę z przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszając.
Nie moge dodać przepisu, przekraczam limit czasu a taka pyszna…
Anito, a pliki nie są za duże? Powinny mieć rozmiary 1 MB. Spróbuj pomniejszyć jeśli trzeba, a jeśli nadal będziesz mieć problem, prześlij przepis i fotkę na adresy mailowe podane w regulaminie.
Już pokusiłam się o wysłanie pierwszego przepisu. Jak się zmobilizuję i spiszę pozostałe, to też wyśle. Jednak jak się gotuje, to sie człowiek nei zastanawia nad dokładnymi proporcjami, a w przepisie wpisywanie „na oko” nie do końca zdaje egzamin
A czy można wysłać więcej niż 1 przepis?
Pozdrawiam serdecznie, Twoja strona i przepisy są świetne! 🙂
Można :). Dzięki za miłe słowa :D.
I ja dodałam sałatkę 🙂
Fajnie, fajnie. Dzięki Dziewczyny :D. Kto jeszcze?
nagrody są super już wzięłam udział
Oprócz sałatek chętnie przyjmiemy też zgłoszenia konkursowe z przepisami i zdjęciami lekkich, letnich przystawek.
Z przyjemnością wysyłam przepis……