Babka czekoladowa - przepis na wielkanocną babkę z kakao. Najlepsza babka czekoladowa ucierana, wyrastająca na jajkach i proszku do pieczenia - łatwa baba czekoladowa bez drożdży.
¾szklanki cukrupolecam cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
¼szklanki gorzkiego kakaoprzesiane
150gmasła¾ kostki; o temperaturze pokojowej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
Do dekoracji
100ggorzkiej czekolady1 tabliczka
25gmasła/śmietanki kremówki
Instrukcje
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i ucieramy na gładką masę (można też najpierw rozmiksować wszystkie jajka, a dopiero potem dodać obie mąki z proszkiem).
Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
Studzimy babkę czekoladową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
Gotową, wystudzoną babkę czekoladową wyjmujemy z formy i dekorujemy polewą z czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła/kremówki.