Przepis na barszcz biały wigilijny na zakwasie z czosnkiem, grzybami i śmietaną. Najlepszy biały barszcz wigilijny z cebulą, pachnący zielem angielskim i owocami jałowca.
100gsuszonych grzybównamoczone na kilka godzin w 1 l zimnej wody
1cebuladrobno pokrojona
ziele angielskiekilka ziaren
owoce jałowcakilka ziaren
oliwa
sól, pieprz
1lwody
Instrukcje
Grzyby gotuję do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzam, zostawiam wywar, a grzyby drobno kroję.
Cebulę podsmażam w garnku, na oliwie z oliwek.
Do cebuli dodaję grzyby, smażę kilka minut, zalewam wywarem grzybowym. Dodaję przyprawy: sól i pieprz. Można też dołożyć po kilka kulek ziela angielskiego i owoców jałowca. Doprowadzam do wrzenia.
Do gotującej się zupy wlewam wymieszany zakwas, mieszam i znów doprowadzam do wrzenia.
Zdejmuję barszcz biały z ognia. Dodaję śmietanę (można wcześniej wymieszać ją z mniejszą ilością barszczu, np. 1 szklanką, co ją zahartuje), mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia.