Barszcz czerwony zabielany - przepis na zabielany barszcz czerwony na zakwasie, ze śmietaną, jogurtem lub kefirem, ugotowany na burakach, marchewce, pietruszce, cebuli i selerze.
1burak300 g; obrany, pokrojony w grubą kostkę lub talarki
1marchewkaok. 150 g; obrana, pokrojona w grube plastry
½pietruszkiok. 50 g; obrana, pokrojona w grube plastry
kawałek seleraok. 25 g; obrany, pokrojony w grube plastry
1cebuladuża; pokrojona w półksiężyce
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu
1lwodylub wywaru warzywnego, albo drobiowego
½szklankizakwasu z burakówmożna dodać mniej
½szklankigęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietanymożna dodać mniej
3łyżkimasła lub oleju
4ziarnapieprzu
4ziarnasuszonych owoców jałowca
4ziarnaziela angielskiego
4goździki
1łyżkasuszonego lubczyku lub tymianku
1łyżeczkasoli
Dodatki (do wyboru)
natka pietruszki lub świeży tymianekposiekane listki
gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane
jajka ugotowane na twardo
100gbiałej fasoliugotowana
Instrukcje
Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
Dodaję pozostałe warzywa. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
Zalewam warzywa wodą lub wywarem, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
Odcedzam wszystkie warzywa i ziarna, połowę miksuję w blenderze.
Do zmiksowanych warzyw dodaję jogurt/kefir/śmietanę (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając). Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz czerwony zabielany z wybranymi dodatkami.