400gwołowiny krzyżowej lub polędwicypokrojona w grubą kostkę o boku ok. 2 cm lub w paski
½kubkawywaru wołowegoopcjonalnie można zastąpić wywarem warzywnym
1czerwona paprykamała, pokrojona w kostkę
1zielona paprykamała, pokrojona w kostkę
2łyżeczki mąki kukurydzianeja jeszcze lepiej - skrobi kukurydzianej, która świetnie zagęści sos
½puszkiczarnej fasolido nabycia w hipermarkecie, na półce z azjatycką żywnością; ewentualnie można ją zastąpić czerwoną fasolką, która jednak różni się nieco smakiem i wielkością; fasolę można dodać całą lub wcześniej dokładnie ugnieść widelcem
1cebulapokrojona w ósemki
2łyżeczki sosu sojowego
1łyżeczka czosnkuprzeciśnięty przez praskę
2łyżki oleju
1szczyptaczarnego pieprzuświeżo zmielony
1łyżeczka cukrunajlepszy będzie cukier brzozowy (ksylitol, można też wykorzystać miód, syrop z agawy lub zwykły cukier brązowy czy biały)
Instrukcje
Mąkę rozpuszczam w wywarze, dodaję sos sojowy i cukier.
W woku rozgrzewam łyżkę oleju (rozprowadzam po ściankach i dnie).
Smażę przez ok. 1 minutę na dużym ogniu czosnek z pieprzem, cebulą i papryką. Odkładam do miski.
Dolewam pozostały olej i przez ok. 2 minuty smażę na dużym ogniu wołowinę.
Gdy wołowina zmieni kolor, dodaję fasolę, warzywa i wywar. Smażę dalej, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.