Hiszpańskie churros - przepis na churrosy z mąki, wody i oleju z cukrem i solą, głęboko smażone, podawane z cukrem pudrem, cynamonem lub polewą czekoladową. Jak zrobić churros - przepis wideo krok po kroku.
2½łyżki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol
2łyżki oleju
szczypta soli
3jajkaopcjonalnie; małe lub średnie
Do dekoracji
cukier puder/cynamon lub lukier/polewa czekoladowa + bakalie
Do smażenia
500mlolejudo głębokiego smażenia
Instrukcje
Ciasto na churros
Wodę zagotowuję z olejem, solą i cukrem.
Zdejmuję z ognia i od razu wsypuję do garnka mąkę, intensywnie ucierając ciasto łyżką lub mikserem, do uzyskania kuli.
Do utartego ciasta, opcjonalnie, można dodać na koniec jajka. Wbijam je po jednym, za każdym razem rozmiksowując dokładnie mikserem, przed dodaniem kolejnego.
Ciasto bez dodatku jajek przekładam na stolnicę, a gdy delikatnie przestygnie - zagniatam i przekładam do rękawa cukierniczego lub szprycy. Ciasto z jajkami od razu przekładam do rękawa/szprycy.
Dobrze rozgrzewam olej do smażenia (włożone do za mało rozgrzanego oleju, churros będą zbyt twarde po usmażeniu).
Smażenie
Za pomocą szprycy wyciskam kilku-kilkunastocentymetrowe porcje ciasta na olej i smażę na jasnozłoty kolor (zbyt mocno zrumienione będą twarde i gorzkie w smaku).
Usmażone churros przekładam na papierowy ręcznik lub serwetkę i odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu.
Gotowe churros obtaczam w cukrze, cukrze pudrze lub dekoruję cynamonem, albo polewą czekoladową/lukrem i posiekanymi bakaliami.
Film
Uwagi
Churros z ciasta z dodatkiem jajek są łatwiejsze do wyciskania przez szprycę i delikatniejsze, bardziej miękkie i rozpływające się w ustach po usmażeniu.