Ciasteczka czekoladowe, łatwe, szybkie, miękkie i pachnące, z kawałkami czekolady. Najlepsze ciasteczka czekoladowe czyli ciasteczka z czekoladą, którą można zastąpić orzechami lub innymi bakaliami.
2szklanki mąkipszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa
¼szklanki kakao
200gmasła1 kostka
½szklanki cukru
½łyżeczki soli
1łyżka ekstraktu z wanilii
2jajka
2szklanki gorzkiej czekoladypokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm; ok. 1,5-2 tabliczki
Instrukcje
Masło z cukrem ucieramy na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem.
Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując na niskich obrotach masę przed dodaniem kolejnego.
Dosypujemy suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksujemy całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
Dolewamy ekstrakt waniliowy, dosypujemy czekoladę i jeszcze chwilę, na najniższych obrotach, miksujemy całość.
Za pomocą dwóch łyżek formujemy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia kopczyki z masy, o średnicy ok. 3 cm, zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm.
Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
Od razu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładamy ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekamy na ich wystygnięcie :).
Ciasteczka czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenowąCiasteczka czekoladowe bez laktozy - zamiast masła trzeba wykorzystać tłuszcz roślinny (stały, nie w formie płynu-oleju)Ciasteczka czekoladowe bez jajek - 2 jajka można zastąpić 1 dojrzałym, zmiksowanym lub rozgniecionym za pomocą widelca bananemPrzydatne poradniki: