Ciasto czekoladowe bez jajek dla alergików oraz ciasto czekoladowe wegańskie bezglutenowe - przepis krok po kroku. Jest to puszyste, sypkie ciasto czekoladowe bezjajeczne z dodatkiem bananów, najlepsze w wersji z mąką orkiszową i słodzone ksylitolem.
½szklanki olejurzepakowy lub kokosowy; w wersji niewegańskiej można wykorzystać stopione masło
½szklanki mlekakrowie lub roślinne (wersja wegańska, np. kokosowe albo migdałowe)
1łyżeczka siemienia lnianegoopcjonalnie; mielone, zalane 2 łyżkami gorącej wody, odstawione do napęcznienia i schłodzenia
Składniki suche
1½szklanki mąkinajlepsza konsystencja: mąka pszenna tortowa, typ 400-450; niski indeks glikemiczny: mąka orkiszowa, typ 500-650
¼szklanki mąki ziemniaczanejmożna zastąpić dodatkową mąką pszenną lub orkiszową
4łyżki gorzkiego kakao
½–¾ szklanki cukrupolecam ksylitol czyli cukier brzozowy, zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru i o niższym indeksie glikemicznym
2łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji
polewa czekoladowaopcjonalnie
Dodatki
1garśćorzechówopcjonalnie; np. włoskie, nerkowce lub ziemne; grubo posiekane
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg). Czas mieszania składników jest czasem potrzebnym do rozgrzania piekarnika.
W sporej misce mieszam dokładnie wszystkie mokre składniki za pomocą widelca.
Dosypuję mąkę przesianą z proszkiem i kakao oraz cukier i mieszam wszystko do połączenia w gładką masę. Pod koniec mieszania można dosypać orzechy.
Przekładam masę do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) i wstawiam do piekarnika na najniższą półkę.
Piekę ciasto przez ok. 40-50 minut. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Ciasto należy upiec do tzw. suchego patyczka - delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika po 35 minutach, wbić patyczek i od razu wyjąć ciasto, jeśli będzie suchy. W przypadku mokrego patyczka kolejną próbę z uchylaniem można przeprowadzić po 5 minutach.
Ciasto studzę w foremce, na kratce, a kiedy całkowicie wystygnie - wyjmuję, opcjonalnie dekoruję i kroję na grube plastry.
Uwagi
Ciasto czekoladowe wegańskie - upieczone na wegańskim mleku kokosowym lub migdałowym i oleju roślinnym. To po prostu ciasto czekoladowe bez jajek i mleka czy nabiału.Ciasto czekoladowe bez jajek bezglutenowe - mąkę pszenną najlepiej zastąpić mąką bezglutenową najlepsząPrzydatne poradniki: