50gmasłamożna zastąpić je 50 ml śmietanki kremówki
Instrukcje
Ciasto
Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania wszystkich składników na ciasto.
Wszystkie składniki suche mieszam w wysokiej misce (mąkę, kakao i proszek do pieczenia najlepiej przesiać przez sitko).
Dodaję jajka i stopione masło i miksuję na średnich obrotach miksera przez ok. 3 minuty.
Do zmiksowanej masy dodaję owoce oraz, opcjonalnie, orzechy i żurawinę. Mieszam całość za pomocą łyżki.
Jeśli decyduję się nie dodawać owoców lub wykorzystuję owoce mało soczyste, warto dolać do ciasta wodę/sok owocowy/mleko/maślankę/kefir/jogurt.
Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia to ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
Polewa
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką kremówką.
Dekoracja
Wystudzone ciasto dekoruję polewą i odstawiam do jej zastygnięcia.