Najlepsze ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną oraz kremem z mascarpone. Eleganckie ciasto z marchewki z kremem, do przygotowania bez miksera, z dodatkiem ananasa do dekoracji.
Słowo kluczowe: ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z marchewki, ciasto z marchwi, piernik marchewkowy, piernik z marchewką, piernik z marchewki
½-¾szklankicukrubrązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem)
1szklankaoleju lub stopionego masła
2szklankimąkipszenna biała lub razowa; przesiana
2szklankistartej marchewkiok. 2-3 duże marchewki
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczkacynamonu
1łyżkaskórki z pomarańczykandyzowana
½szklankiżurawiny lub żurawiny z wiśnią
½szklankiorzechów włoskich
¼łyżeczkiimbiruopcjonalnie
¼łyżeczkigoździków
Krem
750gmascarpone
100-200gbiałej czekolady
25-50gmasła lub śmietanki kremówki
Do dekoracji
5plastrówananasa z puszki
25gmigdałów(około); w słupkach; można zastąpić całymi orzechami włoskimi
kilkanaście sztuk całych owoców suszonej żurawiny
kilka listków świeżej mięty
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszam za pomocą łyżki w dużej misce.
Alternatywnie można też utrzeć całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie powoli dolewać olej, cały czas ucierając, na koniec dosypać mąkę, proszek i sodę, bakalie oraz dodać startą marchewkę i zmiksować.
Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Piekę ciasto marchewkowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
Gdy ciasto wystygnie, mascarpone ucieram za pomocą łyżki z czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem lub śmietanką kremówką, a następnie przestudzoną.
Ciasto przekrawam na 2-3 placki (w zależności od uzyskanej wysokości). Przekładam kremem i odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.
Gotowe ciasto dekoruję ananasem, żurawiną i migdałami oraz miętą.