Ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego, mascarpone i orzeszkami ziemnymi oraz kajmakiem, inspirowane smakiem i składem popularnych batoników, z polewą z mlecznej czekolady.
1¾szklankimąkipszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana
2jajka
4łyżkigorzkiego kakao
⅓szklankicukru
2łyżeczkiproszku do pieczenia
½szklankioleju lub stopionego masła
½szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Warstwa krówkowa
400gmasy kajmakowej1 puszka
100gorzechów ziemnychprażone, niesolone
Krem
500gmascarponemożna zastąpić innym serem kremowym
1-2łyżki masła orzechowegomożna wykorzystać masło orzechowe naturalne lub smakowe
Polewa
100gczekolady mlecznej
Instrukcje
Ciasto
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (gór+dół) lub 160 °C (termoobieg).
Składniki suche na ciasto mieszam w misce, za pomocą łyżki, ze składnikami mokrymi, łącząc całość w jednolitą masę.
Masę wykładam równo na dnie blaszki (25 x 35 cm lub 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
Piekę ciasto przez ok. 20-25 minut (blaszka 25 x 35 cm) lub ok. 50 minut (blaszka 23 x 23 cm), do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
Wystudzone ciasto wyjmuję z blaszki i kroję na 2 (z wypieku z blaszki 25 x 35 cm uzyskamy placki o wymiarze 12,5 x 17,5 cm) lub 3 (z wypieku z blaszki 23 x 23 cm uzyskamy placki o wymiarze 23 x 23 cm) placki.
Przygotowanie kremu
Serek mascarpone mieszam z masłem orzechowym za pomocą łyżki, do połączenia składników.
Przygotowanie masy krówkowej
Masę kajmakową łączę z orzechami ziemnymi w misce, mieszając łyżką.
Przekładanie ciasta
Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Na jednym placku ciasta rozsmarowuję równo krem z mascarpone i masła orzechowego.Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Krem z mascarpone i masę krówkową dzielę na 2 równe części. Na jednym placku ciasta rozsmarowuję pierwszą część kremu.
Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywam warstwą masy krówkowej z orzechami ziemnymi. Całość przykrywam drugim plackiem i delikatnie dociskam wierzch, wyrównując powierzchnię ciasta.Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywam pierwszą częścią masy krówkowej. Przykrywam drugim plackiem ciasta, powtarzam czynności z drugą częścią kremu i masy, przykrywam trzecim plackiem ciasta, delikatnie dociskając.
Dekorowanie polewą
Wierzch dekoruję czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia. Kiedy kremy zgęstnieją i całość nabierze sztywności, można pokroić.