Deser Raffaello czyli prosty deser na Boże Narodzenie, bez miksowania, bez pieczenia i bez długiego oczekiwania. Deser z Raffaello czyli biszkoptowy lub ciasteczkowy spód, kremowy środek oraz kokosowy wierzch z dekoracją.
50gbiszkoptów lub innych, jasnych, niezbyt słodkich ciasteczek
100gmigdałówblanszowane; całe lub w słupkach
krem z 500 g mascarpone i 50 g białej czekoladyczekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, przestudzona, dodana do mascarpone o temperaturze pokojowej i wymieszana łyżką; zamiast czekolady można wykorzystać 25 ml śmietanki kremówki i 2 łyżki ksylitolu
polewa z białej czekoladyz 50 g czekolady i 12 ml śmietanki kremówki; roztopione w kąpieli wodnej
50gwiórków kokosowych
8sztukbiałych kulek kokosowych z nadzieniem
100mllikieru kokosowego, migdałowego lub limonkowegoopcjonalnie
Instrukcje
Biszkopty układam na dnie pucharków.
Skrapiam biszkopty likierem i zasypuję migdałami.
Na warstwę biszkoptowo-migdałową wykładam krem, wyrównuję łyżką powierzchnię.
Krem polewam polewą z białej czekolady i posypuję wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układam po 1 kulce Raffaello.
Deser wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, chociaż najlepiej będzie smakować mocno schłodzony.
Uwagi
Delikatniejszą konsystencję deseru można uzyskać, zastępując krem z mascarpone wersją z dodatkiem bitej śmietany. Najmniej kalorii będzie mieć deser z kremem na bazie jogurtu.Przydatne poradniki: