2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
2cmkorzenia imbirupokrojony na cienkie plasterki
1łyżka zielonego pieprzuziarnisty
1papryczka chilibardzo drobno posiekana
3łyżeczki sosu rybnego
1łyżka cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
1łyżka oliwy
2cebule dymkiposiekane
Instrukcje
Dorsza nacinamy ukośnie z obu stron nożem, w najgrubszym miejscu.
W moździerzu tłuczemy na pastę pieprz, papryczkę chili i sos rybny.
Nacieramy pastą rybę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Żeberka grilla lub patelnię grillową delikatnie smarujemy oliwą.
Grillujemy rybę przez ok. 10 minut z każdej strony.
W połowie grillowania ryby na patelnię grillową wkładamy cebulę, czosnek i imbir i posypujemy je cukrem. (Jeśli grillujemy rybę na prawdziwym grillu, cebulę, czosnek i imbir wkładamy na grilla na tacce posmarowanej oliwą).