Dorsz z sosem cytrynowym - wykwintny i elegancki dorsz na warzywach, w złocistej panierce, polany sosem z cytryny oraz śmietanki, zaserwowany w towarzystwie jasnego i ciemnego ryżu.
½łyżeczki skórki z cytrynystarta na tarce o drobnych oczkach
sól, pieprz cytrynowy
2łyżeczki mąkipszenna lub kukurydziana
1szklanka wywaru z rybno-warzywnegomożna zastąpić wywarem warzywnym
Do dekoracji
grillowane ćwiartki cytrynymożna podpiec na suchej, gorącej patelni
Ryba i warzywa
2filety z dorsza
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
1marchewkapokrojona w cienkie, podłużne paski
½szklanki ciemnego ryżu
½szklanki jasnego ryżu
½średniej cukiniipokrojona w podłużne paski
1cebulamała, drobno pokrojona
½paprykipokrojona w podłużne paski
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
przyprawa do rybpo 1 szczypcie białego pieprzu, cynamonu, imbiru w proszku i gałki muszkatołowej
mąka do obtaczaniapszenna lub kukurydziana
masło klarowane do smażenia
Instrukcje
Przygotowanie ryby do smażenia
Zaczynam od przyprawienia dorsza: Rozmrożoną rybę nacieram solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową oraz imbirem i cynamonem, skrapiam sokiem cytrynowym, a następnie delikatnie obtaczam w mące. Odstawiam w chłodne miejsce.
Sos cytrynowy
Masło rozpuszczam w rondelku.
Dodaję mąkę i mieszam.
Zalewam wywarem, znów mieszam i dodaję śmietankę.
Żółtko roztrzepuję widelcem, dodając odrobinę sosu, następnie wlewam do rondelka.
Ogrzewam całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaję sok z cytryny (uwaga: sos nie powinien nam wyjść kwaśny!), cukier, skórkę cytrynową, sól i pieprz.
Warzywa do ryby
Cebulę podsmażam na patelni na klarowanym maśle.
Dodaję paprykę i marchewkę, a gdy zmiękną – cukinię.
Gdy wszystkie warzywa zmiękną – odstawiam. Można doprawić je delikatnie solą i pieprzem.
Ryż biały i dziki
Gotuję ryże według przepisów na opakowaniach (najlepiej w osobnych garnkach, ponieważ ciemny ryż może wymagać dłuższego czasu gotowania niż jasny).
Smażenie dorsza
W czasie gotowania ryżu smażę rybę na niewielkiej ilości klarowanego masła, na średnim ogniu, na złocisty kolor.
Na talerzu układam warzywa, rybę i ryż. Polewam sosem i serwuję.