2łyżkicukru waniliowegolub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią
1szczyptasoli
Instrukcje
Ciasto na gofry bezglutenowe
Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę.
Żółtka miksuję z olejem, mąkami, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
Delikatnie mieszam masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż lekko lejącej).
Smażenie gofrów
Gofrownicę delikatnie smaruję olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewam. Można też użyć oliwy w sprayu. Nalewam ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię foremki.
Smażę gofry w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Bez obaw można po paru minutach uchylić przykrywkę i sprawdzić, czy są już gotowe. Następnie, w razie potrzeby, zamknąć i jeszcze trochę podpiec.