Najlepsza golonka w piwie czyli przepis na golonkę z przypieczoną skórką, miękką i soczystą w środku. Golonka z piwem - przepis z dodatkiem pieczonych warzyw.
1pomidorpokrojony w ćwiartki; zamiast pomidora można wykorzystać 4 śliwki kalifornijskie suszone (przez 1 godzinę namoczone w zimnej wodzie)
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
250mlpiwa Książęce Złote Pszeniczne*
1łyżkamusztardy
1łyżkamajeranku
sól, pieprz
smalec/oliwa/klarowane masło
½łyżeczkimielonego kminku
Instrukcje
Golonkę opalamy nad gazem lub specjalnym palnikiem gazowym (usuwanie włosków - szczeciny). Nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Pokrojone warzywa podsmażamy (oprócz pomidorów/śliwek) na klarowanym maśle i podduszamy al dente, czyli na lekko twardo.
Golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (natłuszczone smalcem lub oliwą). Pieczemy przez 30 minut (góra+dół) w temperaturze 220 ⁰C, pod przykryciem.
Odkrywamy mięso, obkładamy warzywami, polewamy kilkoma łyżkami piwa wymieszanego z musztardą i kminkiem i pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5-2 godziny (1 kg golonki to ok. 1 godziny pieczenia) w temperaturze 200 ⁰C, co ok. 10 minut i podlewając pozostałą, piwną mieszanką.
Można też polać golonkę od razu całym piwem z musztardą i kminkiem, a następnie, co ok. 10 minut, w trakcie pieczenia, podlewać mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia.
Opcjonalnie, zamiast pieczenia, golonkę można udusić w dużym garnku pod przykryciem, przez ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając piwo, gdyby zbyt mocno odparowywało.
Przydatne poradniki:
Golonkę podajemy z ziemniakami (gotowane lub pieczone z rozmarynem) oraz surówką, sałatką lub zasmażaną kapustą.* Przepis przygotowany w ramach współpracy z marką Książęce. Alkohol jest dozwolony od 18. roku życia.Więcej o odpowiedzialnym spożyciu alkoholu: abcalkoholu.pl