Grochówka wojskowa z boczkiem i kiełbasą lub wegańska wyłącznie z warzywami - do wyboru. Można przygotować ją na mięsnym lub warzywnym wywarze i doprawić ziołami i kminkiem.
500ggrochu łuskanegomożna namoczyć go przez 3 godziny w zimnej wodzie, następnie odsączyć
1lwywaru mięsnego lub warzywnego
3łyżkioleju
1łyżeczkamąkipszenna lub bezglutenowa
200gziemniakówobrane i pokrojone w kostkę
100gmarchewki1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki
100gpietruszki1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki
200gboczku wędzonegosurowy lub gotowany; pokrojony w kostkę; zamiast boczku można wykorzystać do doprawienia zupy wędzoną paprykę
100gkiełbasyopcjonalnie; np. podwawelska; pokrojona na plasterki lub w kostkę; można zastąpić większą ilością boczku
1cebuladuża; drobno pokrojona
3ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
4listki laurowe
2łyżkimajeranku
1łyżeczkakminku
1łyżeczkawędzonej papryki w proszkuopcjonalnie; w wersji bezmięsnej; w wersji mięsnej można wykorzystać słodką lub ostrą paprykę w proszku
natka pietruszkiposiekana; do dekoracji
sól, pieprz
Instrukcje
Groch wkładam do wywaru. Dodaję listki laurowe, majeranek i kminek. Zagotowuję i na niedużym ogniu gotuję przez ok. 35-60 minut, do miękkości. Lubię grochówkę z całymi ziarnami grochu, ale można też go rozgotować, żeby uzyskać gęstszą konsystencję.
Cebulę z czosnkiem, marchewką i pietruszką posypuję solą i szklę na 2 łyżkach oleju. Odkładam do miseczki.
Do tłuszczu po warzywach dodaję boczek i kiełbasę i podsmażam do zrumienienia. Odkładam do osobnej miseczki.
Do tłuszczu po mięsie dosypuję mąkę. Delikatnie zasmażam, następnie rozprowadzam kilkoma łyżkami wywaru odlanego z grochu.
Gdy groch osiągnie odpowiednią miękkość, dodaję do garnka zeszklone warzywa, surowe ziemniaki i mięso oraz zasmażoną mąkę. Dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem.
Gotuję zupę na niewielkim ogniu, żeby lekko bulgotała. Gdy ziemniaki zmiękną, przelewam do talerzy i serwuję.