Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Jak gotować fasolkę szparagową na parze
Fasolka szparagowa ugotowana na parze. Letni dodatek do drugich dań: ziemniaków i kotleta lub grillowanych mięs i ryb w bogatszej w składniki odżywcze wersji.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
fasolka do obiadu, fasolka szparagowa do obiadu, fasolka szparagowa na parze, jak ugotować fasokę szparagową
Servings:
6
Calories:
114
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
fasolki szparagowej
umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie
Opcjonalnie
50
g
masła
¼ kostki, stopione
4
łyżki
soku z cytryny
½
łyżeczki
cukru
Instrukcje
Fasolkę wkładam do parowaru lub układam na durszlaku, który umieszczam na garnku z gotującą się wodą.
Przykrywam i zostawiam do gotowania na ok. 10-15 minut, w zależności od stopnia młodości fasolki.
Ugotowaną fasolkę szparagową podaję z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z cukrem i sokiem z cytryny.
Uwagi
W trakcie gotowania fasolki szparagowej można wyjmować pojedyncze strączki różnej wielkości i próbować czy są wystarczająco miękkie.
Idealny dodatek do fasolki:
bułka tarta z masłem
Wartości odżywcze
Serving:
185
g (porcja z bułką tartą z masłem)
|
Kalorie:
114
kcal
|
Carbohydrates:
12
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
17
mg
|
Sód:
69
mg
|
Potas:
361
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
1360
IU
|
Witamina C:
24.2
mg
|
Wapń:
64
mg
|
Żelazo:
1.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!