Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Jak ugotować bób – gotowanie bobu krok po kroku
Gotowany bób krok po kroku czyli przepis na gotowanie bobu. Jest kilka sposobów na to jak ugotować bób, a ten przepis pokazuje sposób na bób gotowany w wodzie.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Afrykańska, Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
gotowany bób
Servings:
4
osoby
Calories:
110
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
bobu
świeży
1
łyżeczka
cukru
1
łyżka
soli
50
g
masła
¼ kostki
koper
opcjonalnie; drobno posiekany
bułka tarta
opcjonalnie
Instrukcje
Bób dokładnie przebieramy i wyrzucamy ziarna, na których widać czarne plamki (są to ziarna robaczywe).
Dokładnie płuczemy bób pod strumieniem zimnej wody.
Przekładamy bób do garnka, zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosypujemy cukier.
Szybko zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka gałązek kopru.
Bób gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15 minut, starszy nieco dłużej, nawet w 30 minut.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Żeby sprawdzić czy bób jest gotowy, wystarczy wyjąć 3 ziarna różnej wielkości, delikatnie je ostudzić i spróbować.
Bułka tarta z masłem
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
100
g (sam ugotowany bób, bez masła i innych dodatków)
|
Kalorie:
110
kcal
|
Carbohydrates:
19
g
|
Białko:
7
g
|
Sód:
121
mg
|
Potas:
268
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
15
IU
|
Witamina C:
0.3
mg
|
Wapń:
36
mg
|
Żelazo:
1.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!