1główkabiałej kapustymała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana
4łyżkimasłalub masła klarowanego
1cebulamała; drobno pokrojona
3łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
½szklankiwina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
1łyżeczkasuszonego koperku
1łyżeczkasoli
½łyżeczkipieprzu
1łyżkacukruopcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy
Do zasmażki
2łyżkimąki
2łyżkimasła
Instrukcje
Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.
Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.
Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.
Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.
Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.