Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kapusta zasmażana z pomidorami
Kapusta zasmażana z pomidorami czyli nieco odmieniona wersja klasycznej zasmażanej kapusty, o lekko słodkawym, chociaż przełamanym sokiem z cytryny smaku.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
45
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
kapusta zasmażana z pomidorami
Servings:
8
osób
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
białej kapusty
poszatkowana
1
pomidor
duży; sparzony, bez skórki i nasion, zmiksowany w blenderze
1
cebula
drobno pokrojona
1
jabłko
winne czyli twarde i kwaskowate; obrane ze skórki, pokrojone na plasterki
50
g
masła
¼ kostki
2
łyżki
mąki
koperek
świeży i drobno pokrojony lub suszony
sól, cukier
w przypadku cukrzycy cukier należy pominąć
Instrukcje
Kapustę wkładam do garnka i zalewam niewielką ilością wody. Duszę pod przykryciem aż do miękkości (ok. 30 minut).
Pod koniec gotowania, kiedy kapusta jest już prawie miękka, dodaję plasterki jabłka.
Na patelni, na niewielkim ogniu, roztapiam masło i szklę cebulę.
Zeszkloną cebulę zasypuję mąką i delikatnie zasmażam.
Zasmażkę rozprowadzam wywarem z gotowania kapusty (jeśli jest go zbyt mało, dolewam wodę lub wywar warzywny) i doprowadzam do wrzenia.
Na patelnię wlewam zmiksowanego na sok pomidora i dokładam kapustę.
Doprawiamy solą i cukrem, mieszam i podsmażam jeszcze chwilę, aż całość lekko zgęstnieje.
Dodaję koperek, mieszam i zdejmuję z ognia.
Podaję na ciepło.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak zrobić
zasmażkę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!