1½kgziemniakówsypkie, mączyste; połowa ugotowana i zmielona w maszynce, druga połowa surowa, starta na tarce o bardzo drobnych oczkach i odciśnięta na sicie; woda odcedzona z ziemniaków powinna się ustać, następnie można ją delikatnie wylać z miski i zostawić wytrąconą na dnie skrobię
2łyżkimąki pszennej
2łyżkimąki ziemniaczanej
Farsz
350gwieprzowinycała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona
150gwołowinycała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona
skwarki z wędzonego boczku lub dodatkowa cebula posiekana i skarmelizowana na patelni
Instrukcje
Farsz
Cebulę i czosnek szklę na oleju na patelni.
Dokładam na patelnię surowe mięso mielone lub wcześniej ugotowane do miękkości mięso w kawałkach i zmielone dopiero po ugotowaniu.
Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszam.
Ciasto
Ugotowane i starte ziemniaki mieszam ze sobą w dużej misce.
Dodaję skrobię zebraną z dna naczynia po odciskaniu startych ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Lepienie kartaczów
Dzielę ciasto na 6 części. Z każdej części formuję po 5 krążków o grubości ok. 0,5-1 cm. Stolnicę w razie potrzeby podsypuję mąką.
Nakładam łyżką farsz do ciasta, zawijam i zlepiam bok. Kulam w dłoniach w podłużny kształt.
Wrzucam kartacze do gotującej się, osolonej wody. Gotuję pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Serwuję gorące, z dodatkiem skwarków z boczku lub karmelizowaną cebulą.