1szklankaorzechówwłoskie lub laskowe; grubo siekane
1szklankamakusuchy
150gmasła¾ kostki
½łyżeczkiproszku do pieczenia
1szczyptasoli
Polewa
100gmlecznej czekolady1 tabliczka
Instrukcje
Masło wyjęte 1 godzinę wcześniej z lodówki miksujemy na puszysty krem.
Do masła dodajemy cukier i znów ucieramy.
Do kremu wbijamy po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując.
Dosypujemy mak, cały czas ucieramy, następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy przez ok. 2 minuty.
Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masę mieszamy delikatnie z pianą i przygotowanymi bakaliami.
Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Ciasto będzie gotowe, kiedy wbity w środek, w najwyższym punkcie, patyczek po wyjęciu będzie suchy.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, najlepiej obrócone do góry dnem, na żeberkach wyjętych z piekarnika. Brzegi foremki można oprzeć np. o dwa postawione pod spód kubki do kawy.
Do ciepłego i wyłączonego piekarnika wstawiamy żaroodporny kubek z pokruszoną w kostki czekoladą.
Całkowicie wystudzone ciasto, jeszcze przed wyjęciem z foremki, polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do stężenia (na ok. 2 godziny).
Po stężeniu polewy ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w plastry.