mąka ziemniaczanaproporcja wszystkich ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1
sól
Instrukcje
Ugotowane ziemniaki studzimy, następnie mielimy w maszynce.
Surowe ziemniaki obieramy, oczkujemy, myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekamy aż ściemnieją.
Utarte ziemniaki odciskamy i mieszamy ze zmielonymi, gotowanymi. Możemy też dodać skrobię, która osadziła się na dnie naczynia z odciśniętym płynem z ziemniaków.
Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównujemy w naczyniu, wykrawamy ¼ z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy wykrojone ziemniaki do naczynia.
Zagniatamy ciasto na kluski.
Z ciasta formujemy niewielkie, okrągłe kluski, w każdej robimy palcem dziurkę.
Wkładamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka i gotujemy na dużym ogniu aż wypłyną na powierzchnię.
Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy czarne kluski jeszcze przez 15 minut.