Pyszne knedle z truskawkami czyli pomysł na tani obiad. To jeden z lepszych obiadów na lato, delikatne i miękkie knedle z truskawkami polane śmietaną, z dodatkiem bułki tartej z masłem.
2szklanki mąkiostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków
2jajka
40sztuktruskawekśredniej wielkości; umyte, osuszone, bez szypułek
sól, cukier
Instrukcje
Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.
Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. ½ cm, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
Dużą szklanką wykrawamy z ciasta kółka.
Do każdego kółka wkładamy całą truskawkę, sklejamy ciasto na kształt pieroga, następnie kulamy w dłoniach kulkę. Można też nakładać ciasto na truskawki na kształt sakiewki, sklejać u góry i kulać.
Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.
Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i bułką tartą delikatnie zezłoconą na roztopionym maśle.