1,5szklanki cukru, cukru pudru lub cukru waniliowego
½łyżeczki soli
Nadzienie
ok. 36truskawek lub inne owoce, najlepiej sezonowenp. maliny, jagody, borówka amerykańska, porzeczki, poziomki, kiwi, winogrona
świeża mięta
bita śmietanaopcjonalnie
Instrukcje
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania, stopniowo, dodając cukier.
Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby najpierw utworzyć dno koszyczka, a potem jego ozdobne boki.
Pieczemy koszyczki bezowe w piekarniku nagrzanym do 100 °C, przez ok. 45 minut, na środkowej półce. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na 1 godzinę.
Do wystudzonych koszyczków wkładamy owoce (wcześniej możemy wysmarować dno każdego bezowego koszyczka bitą śmietaną) i dekorujemy miętą.