Wegańskie kotlety z bobu - przepis bez mleka, pozostałego nabiału i bez jajek, na kaszy jaglanej i ziemniakach. To pyszne kotlety z bobem i kurkumą, kolendrą, miętą oraz kminkim i czosnkiem lub imbirem.
2ząbkiczosnkulub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili)
1½szklankikaszy jaglanejugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową
½szklankisłonecznikalub pestek z dyni
½łyżkikurkumy
½łyżkikolendrymielona
½łyżkikminku rzymskiego
2łyżkinatki pietruszkiposiekana
1pęczekświeżej miętymożna zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku
1łyżkamiodu lub syropu z agawy
¼szklankioliwy z oliwekextra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.