1cebulastarta na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojona; można zeszklić na kilku łyżkach oliwy
1-2ząbkiczosnkudrobno posiekany; można zeszklić razem z cebulą
2ziemniakisypkie; ugotowane
1szklankahumusu
1½szklankiugotowanej kaszy jaglanejok. ¾ szklanki suchej kaszy; powinna być lekko rozgotowana
2łyżkilnu złocistegomożna zastąpić 1 jajkiem
1cytryna lub limonkatylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy
1łyżkastartego imbiruświeży
1łyżeczkamieszanki przypraw garam masala
½łyżeczkikurkumy
1łyżeczkakolendryzmielona
sól, pieprz
Instrukcje
Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
Brokuł i cebulę przekładam do dużej misy, posypuję solą. Odstawiam na kilka minut.
Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę kotlety brokułowe przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.