Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
porcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Kotlety ziemniaczane
Proste i smaczne kotlety ziemniaczane jako tani obiad czyli przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i cebuli.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
kotlety ziemniaczane
Servings:
6
porcji
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
ziemniaków
ugotowane, ostudzone, zmielone w maszynce
1
cebula
nieduża; drobno pokrojona
1
jajko
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę ubijamy z ziemniakami na dnie miski.
Dzielimy ziemniaki z cebulą na 4 części, jedną wyjmujemy, ale pozostawiamy w misce.
W miejsce po ziemniakach z cebulą wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zagniatamy farsz.
Obtaczamy dłonie w mące ziemniaczanej i kulamy kotlety. Każdy kotlet spłaszczamy i układamy na delikatnie omączonej stolnicy.
Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować ziemniaki
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!