Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Krąp z kurkami
Krąp z kurkami czyli pomysł na smaczny obiad. Krąp to ryba o wielu drobnych ościach, a podany z sosem kurkowym przygotowanym z cebulą i sokiem z cytryny, na bazie kremowej śmietanki, smakuje wyśmienicie.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
krąp z kurkami
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
sól, pieprz
masło klarowane
RYBA
1
Filet krąpia
umyty, osuszony papierowym ręcznikiem
przyprawa do ryb
mieszanka imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
1
Ząbek czosnku
2
łyżki
soku z cytryny
SOS
200
g
kurek
umyte, pokrojone na mniejsze kawałki, obgotowane
1
cebula
mała; drobno pokrojona
1
szklanka
śmietanki kremówki
jeszcze lepsza będzie śmietanka creme fraiche
1
łyżka
soku z cytryny
Instrukcje
Ryba
Krąpia przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryb, polewam sokiem z cytryny, nacieram czosnkiem.
Smażę z obu stron na patelni, na średnim ogniu, na klarowanym maśle.
Sos
W czasie gdy ryba się smaży, na drugiej patelni lub w rondelku szklę na maśle cebulę.
Dodaję obgotowane kurki, duszę do miękkości.
Polewam śmietanką wymieszaną z sokiem z cytryny i duszę, na małym ogniu, do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
Uwagi
Rybę można podać z
pieczonymi ziemniakami
lub
ugotowanym ryżem
.
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
masło klarowane
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!