Krem budyniowy do tortów i ciast, przygotowany na bazie ugotowanego gęstego budyniu domowego zmiksowanego z masłem. Najlepszy krem z budyniu i masła krok po kroku.
2-3łyżkicukru lub cukru waniliowego1-2 żółtka (opcjonalnie barwnik spożywczy (opcjonalnie))
2łyżkimąki pszennejmożna zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka, dzięki czemu łatwiej uzyskać gęstą konsystencję budyniu; mąkę pszenną można zastąpić 2 żółtkami
2łyżki mąki ziemniaczanejmożna zwiększyć do 3 łyżek przy 500 ml mleka
1łyżkaekstraktu z wanilii lub innego, np. cytrynowego, pomarańczowego lub cynamonowegoopcjonalnie
Dodatkowo
200gmasła1 kostka; o temperaturze pokojowej
1-2żółtkaopcjonalnie
barwnik spożywczyopcjonalnie
Instrukcje
Gotowanie budyniu
Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, ekstrakt smakowy oraz mąki/żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję.
Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki/żółtek, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
Odstawiam budyń do wystudzenia do temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta - najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.
Miksowanie kremu
Masło ucieram na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
Do masła dodaję budyń po 1 łyżce, miksując na średnich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu.Opcjonalnie, na koniec, można dodać do kremu po 1 żółtku lub dołożyć barwnik spożywczy w proporcjach sugerowanych na opakowaniu przez producenta.
Gotowym kremem przekładam lub dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki, do stężenia, na ok. 2 godziny.