Krem z brokułów - przepis na zupę brokułową wegański i bezglutenowy, chociaż można też dodać do niej ser, jeśli ktoś z niego nie rezygnuje. Prosta i smaczna zupa krem z brokułów z dodatkiem orzechów nerkowców.
1brokułduży, podzielony na mniejsze różyczki, a trzon pokrojony na plastry
¾szklanki orzechów nerkowcówzmiksowane w blenderze na masło orzechowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć orzechy przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość orzechów o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; nerkowce można zastąpić blanszowanymi migdałami lub słonecznikiem; zamiast orzechów można też wykorzystać ser pleśniowy camembert (w wersji niewegańskiej i dodać go pod koniec gotowania)
1cebulaśrednia, pokrojona w półksiężyce
1lwywaru warzywnego
2-4ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
2łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1/2łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2łodygi selera naciowegoopcjonalnie; bez łyka, pokrojone na plasterki
2łyżki soku z cytrynyopcjonalnie
Do dekoracji
ser pleśniowy blue, gorgonzola lub fetapokrojony w kostkę lub pokruszony; w wersji wegańskiej pominięty lub zastąpiony serem wegańskim
4-6łyżek migdałów, orzechów lub ziaren słonecznikauprażone na suchej patelni
Instrukcje
Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
Zalewam wywarem i dodaję trzon z brokuła oraz pastę z orzechów. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień, dodaję różyczki brokułowe i na średnim płomieniu gotuję całość przez ok. 5 minut.
Dodaję sok z cytryny i gałkę muszkatołową, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
Serwuję krem z brokułów na talerzach, udekorowany prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.
Uwagi
Krem z brokułów wegański - ugotowany na wywarze warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym, bez dodatku masła, z cebulą i czosnkiem szklonymi na oleju roślinnym, zagęszczony bez śmietanki kremówki i bez dekoracji z sera.Przydatne poradniki: