4-6łyżekcukrumożna zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy)
10łyżek kaszy manny
2łyżkiekstraktu z waniliimożna zastąpić miąższem wydrążonym z 1 laski wanilii lub wykorzystać ekstrakt o innym smaku, np. cynamonowy
Dodatkowo
300gmasła1½ kostki, o temperaturze pokojowej
Instrukcje
Wszystkie składniki na kaszę mieszam z mlekiem i zagotowuję.
Zmniejszam ogień i na niewielkim płomieniu gotuję kaszę, cały czas mieszając, aż bardzo mocno zgęstnieje.Odstawiam do wystudzenia (nie do lodówki!).
Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
Dodaję, po jednej łyżce, wystudzoną, bardzo gęstą kaszę (powinna stawać w niej łyżka), za każdym razem rozcierając całość na najmniejszych obrotach miksera przed dodaniem kolejnej porcji.
Gotowym kremem przekładam lub dekoruję tort/ciasto/deser i odstawiam na 2-3 godziny do stężenia w lodówce.