Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Krem ze szparagów
Najlepsza zupa ze szparagów czyli krem ze szparagów na białym winie, podany z grzankami, ugotowany na wywarze warzywnym z dodatkiem cebuli i ziemniaków. Najlepsza zupa - krem ze szparagów.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Servings:
6
Calories:
410
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
zielonych szparagów
oczyszczone; łodygi pokrojone - surowe, główki osobno - wcześniej zblanszowane
2
czerwone cebule
pokrojone w półksiężyce
1
l
wywaru warzywnego
1
szklanka
śmietanki kremówki
1
szklanka
białego wina
wytrawne
6
łyżek
oliwy z oliwek
50
g
masła
¼ kostki
sól, biały pieprz
6
ziemniaków
średniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę
Instrukcje
Cebulę szklimy w garnku lub woku na oliwie z oliwek.
Dodajemy masło, a gdy się rozpuści - dokładamy pokrojone łodygi szparagów i ziemniaki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Zalewamy warzywa białym winem, doprowadzamy do wrzenia.
Dolewamy gorący wywar warzywny oraz wodę z blanszowania główek szparagów, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy zupę białym pieprzem oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
Miksujemy gorącą zupę ręcznym blenderem lub chłodzimy, przelewamy do szklanego blendera, miksujemy na krem i podgrzewamy.
Krem ze szparagów podajemy udekorowany szparagowymi główkami i grzankami.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Przydatne poradniki
:
Jak oczyścić szparagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
wywar warzywny
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
410
kcal
|
Carbohydrates:
14
g
|
Białko:
5
g
|
Fat:
35
g
|
Tłuszcze nasycone:
15
g
|
Cholesterol:
72
mg
|
Sód:
748
mg
|
Potas:
448
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
2405
IU
|
Witamina C:
12.3
mg
|
Wapń:
80
mg
|
Żelazo:
3.9
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!