Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Krupnik
Krupnik - przepis na zupę z kaszy jęczmiennej z grzybami i warzywami. Pyszna, pożywna zupa z kaszą jęczmienną na warzywnym wywarze.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Moczenie grzybów:
3
godziny
godziny
Łączny czas:
3
godziny
godziny
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
krupnik
Servings:
6
Calories:
137
kcal
Author:
Superfood po polsku
Składniki
½
szklanki
kaszy jęczmiennej wiejskiej
łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona
1
cebula
drobno posiekana
1-2
ząbki
czosnku
pokrojony na cienkie plasterki
3
suszone grzyby
namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie
1
marchewka
średnia; obrana i pokrojona na plasterki
4
ziemniaki
średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę
1
l
wywaru warzywnego
2
łyżki
oleju rzepakowego
można zastąpić masłem klarowanym
1
liść laurowy
2
ziarna
ziela angielskiego
½
łyżeczki
suszonego cząbru
1
łyżeczka
suszonej natki pietruszki
1
łyżeczka
suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Do dekoracji
świeża natka pietruszki
świeży tymianek
opcjonalnie
Instrukcje
Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.
Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.
Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.
Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.
Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Wywar warzywny
- przepis
Wartości odżywcze
Serving:
265
g
|
Kalorie:
137
kcal
|
Carbohydrates:
22
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
5
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Tłuszcze trans:
1
g
|
Sód:
2223
mg
|
Potas:
180
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
1892
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
1
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Witamina C:
5
mg
|
Vitamin D:
1
µg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
27
µg
|
Wapń:
28
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
24
mg
|
Phosphorus:
62
mg
|
Selenium:
9
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!