Słowo kluczowe: makaron z brokułami, makaron z sosem brokułowym
Servings: 4
Calories: 965kcal
Author: Dorota Kamińska
Sprzęt
garnek
patelnia
Nóż
tarka do sera
Składniki
500gmakaronuugotowany al dente
1brokuługotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony
1cebulaśrednia, drobno pokrojona
2-3ząbkiczosnkudrobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
250mlśmietanki kremówki
1szczyptakminku
1szczyptagałki muszkatołowejstarta na tarce o drobnych oczkach
1łyżeczkasuszonej bazylii
sól, pieprz biały lub czarny
oliwa z oliwek lub masło klarowanedo smażenia
parmezanopcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania
Instrukcje
Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).
Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).
Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja kiedyś nakładałam osobno, bo bardziej mi się tak podobało, ale teraz robię już jak trzeba i Wam też polecam :D.Przydatne poradniki: