Makron z burakami czyli świetny, prosty i tani obiad z makaronu wymieszanego z pastą z buraków pieczonych zmiksowanych z dodatkiem ciecierzycy, czosnku i soku z pomarańczy.
1szklankaciecierzycyugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania
3łyżkipasty tahinimożna zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu
½pomarańczymała; tylko wyciśnięty sok
1łyżkaoliwyextra vergine
1burakśrednie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze
1ząbekczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1szczyptachili
1szczyptasoli
Instrukcje
Pasta z buraków
Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.
Makaron
Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy.
Zlewam wodę z garnka po ugotowaniu (zachowuję!).
Mieszam makaron z pastą buraczaną bezpośrednio w garnku. W razie potrzeby reguluję konsystencję dodatkiem wody pozostałej z gotowania makaronu.
Dekoruję danie świeżymi ziołami na talerzu i serwuję.