Mango float to prosty, narodowy deser filipiński. Jest to warstwowy deser bez pieczenia przygotowany z razowych herbatników, kremu z bitej śmietany i mleka skondensowanego oraz słodkiego, dojrzałego mango.
1-2mangoduże, dojrzałe; obrane, pokrojone na plasterki
250gciasteczek grahamlub inne, zbożowe, pełnoziarniste ciasteczka; jeśli deser będzie przygotowywany w pucharkach, ciasteczka trzeba zmielić w blenderze; jeśli deser będzie układany w prostokątnej foremce, ciasteczka powinny być prostokątne
Krem
150gmleka słodzonego skondensowanegoz puszki lub tubki; schłodzone na najwyższej półce lodówki przez min. 3 godziny
500mlśmietanki kremówki30-36%; z puszki lub tubki; schłodzona na najwyższej półce lodówki przez min. 3 godziny
½łyżki ekstraktu z waniliilub miąższ z ½ laski wanilii
Instrukcje
Krem
Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, dodając na sam koniec ubijania skondensowane mleko.
Dzielę krem na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile warstw ma mieć deser, jeśli jest przygotowywany w prostokątnej foremce).
Łączenie składników
Na dnie foremki układam pierwszą warstwę ciastek. Jeśli deser jest przygotowywany w pucharkach, rozkładam na dnie wszystkich pucharków ok. 1-centymetrową warstwę zmiksowanych ciasteczek.
Na ciasteczka nakładam krem i przykrywam plasterkami mango.
Powtarzam czynności z drugą warstwą kremu.Jeśli deser jest przygotowywany w prostokątnej foremce, można ułożyć 2 lub 3 warstwy kremu. Krem z foremki prezentuje się najładniej, jeśli górna warstwa kremu i mango nie jest przykryta ciasteczkami lub jest delikatnie posypana ciastkami zmiksowanymi w blenderze. Krem w pucharkach można przykryć zmiksowanymi ciasteczkami lub zostawić nieprzykryty.
Deser odstawiam do schłodzenia w lodówce na min. 8 godzin lub na całą noc. Można też zmrozić go delikatnie w zamrażalniku.
Zamiast kremu z bitej śmietany można wykorzystać krem z mascarpone (500-700 g), krem z bitej śmietany i mascarpone lub krem budyniowy z budyniu ugotowanego na 500 ml mlekaMango float bezglutenowy - zamiast klasycznych ciasteczek należy wybrać ciasteczka bezglutenoweMango float wegański - można przygotować, wykorzystując do przełożenia bitą śmietanę kokosową, a jako bazę wybrać ciasteczka wegańskie, upieczone bez jajek, masła i mlekaPrzydatne poradniki: