Mazurek orzechowy czyli najlepszy mazurek z orzechami na Wielkanoc. Mazurek z kremem budyniowym i orzechową skórką, chrupiącą i słodką, polaną polewą czekoladową.
1łyżkaekstraktu z waniliilub miąższ z ½ laski wanilii
3łyżkimąki pszennej
3łyżkimąki ziemniaczanej
200gmasła1 kostka
Polewa czekoladowa
50gmasła¼ kostki
100gczekolady1 tabliczka
Skórka orzechowa
100gmasła½ kostki
¾szklankicukru
250gorzechów włoskich
Instrukcje
Rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Wyjęte z lodówki masło siekamy z mąką i cukrem za pomocą drewnianej łopatki.
Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można pomagać sobie mikserem z końcówkami świderkami.
⅔ ciasta wylepiamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczek i tworzymy dekoracyjne boki (można ugnieść delikatnie widelcem). Całość (oprócz boków) nakłuwamy gęsto widelcem.
Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C na ok. 20 minut.
W czasie gdy ciasto piecze się w piekarniku, można ugotować budyń na krem. w 1 szklance mleka rozpuszczamy, bardzo dokładnie mieszając, mąki i wanilię.
Pozostałe mleko zagotowujemy.
Stopniowo dolewamy do rondla mieszankę mączno-mleczną, cały czas intensywnie mieszając i na niedużym ogniu, powoli, gotujemy budyń tak, żeby mocno zgęstniał.
Ugotowany budyń studzimy w temperaturze pokojowej.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
Dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu do masła, za każdym razem rozmiksowując całość na średnich obrotach miksera.
Krem rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym cieście i wstawiamy do stężenia do lodówki, na ok. 1 godzinę.
Kiedy krem tężeje, można przygotować skórkę orzechową. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Dodajemy orzechy i cukier i całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a orzechy lekko uprażą/skarmelizują.
Wystudzoną skórkę orzechową wysypujemy na stężały krem budyniowy.
Dekorujemy wierzch orzechowy polewą powstałą z rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej.